23 / 04 / 2024

Emlak satışında alım satım vergisi ne kadar?

Emlak satışında alım satım vergisi ne kadar?

Tapu müdürlüklerinde alınan hizmet karşılığında, devlete ödenen bedele emlak alım satım vergisi deniyor. Emlak alım satım harcı her yıl belirleniyor. Peki, emlak satışında alım satım vergisi ne kadar?



Emlak satışında alım satım vergisi ne kadar?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi gayrimenkul alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda verilen hizmet karşılında alıcı ve satıcının belli oranlarda alım satım vergisi talep ediliyor.


Emlak alım satım vergisini Tapu müdürlüklerinde alınan hizmet karşılığında, devlete ödenen bedel olarak da tanımlamak mümkün oluyor. 


Tapu alım satım harcı gayrimenkul ya da taşınmaz alım satımında yapılan tapu hizmetinin karşılığı hizmeti alan kişiler tarafından ödeniyor. Emlak alım satım harcını hem alıcı hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi talep ediliyor. 


Emlak alım satım tapu harcı, her yıl düzenlenen mevzuata göre değişkenlik gösteriyor. Bu oran her yıl yeniden belirleniyor. 2014 yılı emlak alım satım vergisi yüzdesi binde 20 olarak belirlendi. 2015 yılı emlak vergisi oranları ise Ocak ayında belirlenecek. 


Tapu harcınızın eksik yatırılması durumlarında cezalı duruma düşmek istemiyorsanız, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirmeniz gerekiyor. 



Tapu harcının eksik ödenmesi durumlarında ilgili kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesi, kişiyi yüklü faizden ödemekten kurtarabiliyor.



Emlak alım satım vergisi hesaplama formülü!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön