26 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcum ne kadar?

Emlak vergisi borcum ne kadar?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, emlak vergisi ödemeniz gerektiğini bilmediğinizi düşünelim. "Emlak vergisi borcum ne kadar?" diyorsanız işte yanıtı..



Emlak vergisi borcum ne kadar?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


2015 yılında uygulanan emlak vergisi oranları şu şekilde; "Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor."


Peki, bir eviniz olduğunu ancak ne kadar emlak vergisi ödemeniz gerektiğini bilmediğinizi düşünelim. "Emlak vergisi borcum ne kadar?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi hesaplama örneği:

Büyükşehir sınırlarında bulunan bir mesken değerinin 150 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda 300 TL emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Büyükşehir sınırlarında bulunmayan aynı değere sahip mesken için ödenmesi gereken emlak vergisi ise 150 TL olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi dilekçesi 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön