16 / 04 / 2024

Ev kira artış oranı hesabı Ekim 2016!

Ev kira artış oranı hesabı Ekim 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracının imzaladıkları sözleşmelerin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. İşte ev kira artış oranı hesabı Ekim 2016 örneği..



Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracının imzaladıkları sözleşmeler genellikle senelik oluyor. Senelik olarak yapılan bu sözleşmelerin yenilenmesi ve kiralamanın da uzatılması halinde kira bedelinde belli oranlarda zam yapılıyor.


Ev ve işyerinde yapılacak bu kira artışı farklı şekillerde hesaplanıyor. Bunun nedeni ise Borçlar Kanunu'nda yapılan bir düzenleme ile işyerlerinin 2020 yılına kadar uygulama dışında tutulması oluyor.


Kanunen ev kiralamalarında ÜFE oranları kullanılarak artış yapılıyor. Aksi bir oranda yapılan artışlar yasal olarak kabul edilmiyor. Kiracının bu gibi durumlarda itiraz etme hakkı doğuyor.


Kiraya yapılacak artış hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Bu ay yenilenen sözleşmelerde uygulanacak kira artış oranları TÜİK tarafından açıklanarak belli oldu. Bugün TÜİK'in açıkladığı verilere göre, bu ay kirada en fazla yüzde 4,07 oranında artış yapılabilecek.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2016


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,29 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,29 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,79 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,78 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,07 artış gösterdi.


Ev kira artışı hesap örneği

Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 4,07

Zam bedeli: 40,7 lira

Zamlı kira bedeli: 1040,7 lira



Kira artış oranları Ekim 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön