19 / 04 / 2024

Eve icra nasıl gelir?

Eve icra nasıl gelir?

Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı borcunun tahsilini isteyebiliyor. Borcun tahsilinin yollarından bir tanesi de icra takibi oluyor. İcra takibi nasıl gerçekleşir? Peki, eve icra nasıl gelir?



Eve icra nasıl gelir?

Borçlu bir kimsenin, borcunu alacaklıya ödememesi halinde "Eve haciz gelmesi" söz konusu olabiliyor. Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor.


Malların rayiç bedelleri belirlenerek, söz konusu borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi halinde satışa sunuluyor. Yapılan satış işleminden elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor. Alacaklının haciz talebinde bulunması için ilk olarak İcra Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekiyor. İcra Müdürlüğü bu talep doğrultusunda borçluya ödeme emri bildirisi yapıyor.


Bu bildiri kapsamında borçlu tebligatta yazılı olanlara uyması gerekiyor. Bu tebligatta, ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği, itiraz hakkının olduğu, mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği yazılı belirtiliyor.


Tebligat eline ulaşan borçlu, bu bildirimlere uymaz ise takip kesinleşiyor ve kesinleşen takip bakımından da alacaklının kendisi ya da vekili İcra Müdürlüğü'ne gidip talepte bulunmak suretiyle borçlunun menkul, gayrimenkullerinin haczedilmesini isteniyor. Bu talep kabul edildikten sonra eve icra memurları gelebiliyor. 


Eve gelen icra memurları borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için "lüzumlu" olan şeylerin haczini gerçekleştiremiyor. Bunlar arasında;  buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi yer alıyor. Ancak bunlarında 2 tane olması halinde haczi mümkün oluyor. Peki, gayrimenkul üzerinden haciz nasıl düşer?


Alacaklının borcunun karşılanabilmesi için menkul malları haczedilmişse, satışıyla paraya çevrilmişse yahut satıştan evvel değeri takdir edilmişse, fakat bu malların alacaklının borcunu karşılamayacağı düşünülüyorsa gayrimenkul malları üzerinde haciz gerçekleştirilebiliyor. Gayrimenkul üzerindeki haczin kaldırılması ise şu yollarla mümkün oluyor;  alacaklının haczin kaldırılması için izin vermesi, haczedilen malın satılarak paranın alacaklıya verilmesi, borcun tam ve eksiksiz olarak ödenmesi durumunda gayrimenkul üzerinde ki haciz kaldırılabiliyor. 



Eve icra gelirse ne alamaz?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön