24 / 04 / 2024

İki nüsha sözleşmelerde damga vergisi nasıl ödenir?

İki nüsha sözleşmelerde damga vergisi nasıl ödenir?

488 sayılı Kanunun (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, sözleşme iki nüsha halinde düzenlenirse ne olur? İki nüsha sözleşmelerde damga vergisi nasıl ödenir?



İki nüsha sözleşmelerde damga vergisi nasıl ödenir?

488 sayılı Kanunun (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabi tutuluyor. Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ediyor.


Peki, sözleşme iki nüsha halinde düzenlenirse ne olur? İki nüsha sözleşmelerde damga vergisi nasıl ödenir?


Damga vergisi kanunu 5. madde gereğince; Kağıtların bir nüshadan fazla düzenlenmesi halinde diğer ifade ile sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödenmesi gerekiyor.


Bir kağıtta birden fazla akit ve işlem bulunması:

Madde 6 – Bir kağıtta biribirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların herbirinden ayrı ayrı vergi alınır.

 

Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.

 

Ancak bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işlemi de ayrıca vergiye tabidir.

 

Birden fazla imzalı kağıtlar:

Madde 7 – Kağıtlara konulan imzanın birden fazla olması verginin tekerrürünü gerektirmez.

 

Ancak maktu vergiye tabi olup müteaddit kişilerin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinin Damga Vergisi imza adedine göre alınır.

 

Nispi vergiye tabi ve birden fazla kişinin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinde her imza sahibine ait olan hisse ayrıca belli edilmiş ise, vergi, hisselere göre ayrı ayrı ödenir.

 

Şu kadar ki, bir resmi daire veya bir gerçek veya tüzel kişi adına kağıtlara konulan birden fazla imza bir imza hükmündedir.


Hangi sözleşmeler damga vergisine tabidir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön