26 / 04 / 2024

İmar hakkı transferi nedir?

İmar hakkı transferi nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm sürecinde hayata geçirmek için üzerinde çalıştığı bir düzenleme olan imar hakkı transferi nedir? İmar hakkı transferi nasıl olur? İmar hakkı transferi başvurusu nasıl yapılır?



İmar hakkı transferi nedir?

İmar hakkı transferi; vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkı olarak nitelendiriliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm sürecinde hayata geçirmek için üzerinde çalıştığı bir düzenleme olan bu hak ile yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde konutu bulunan vatandaşlara imar hakkını başka bir alana transfer edebilme imkanı sunuluyor.


Transfer hakkı ile; dere kenarı, fay hattı gibi riskli alanda evi bulunanların hak mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. İmar hakkı transferinin nasıl yapılacağı İmar Hakları Satışı ve Transferi 10B kapsamında açıklanıyor:


İmar hakkı transferi başvurusu..

İHT programına gönüllü katılmak isteyenler parsel sahibi belediyelere yazılı başvuruda bulunur. Başvuru için gerekli belgeler yönetim tarafından 

belirlenir.


Gönderen bölge kapsamındaki imar haklarını transfer etmek isteyen parsel sahibi tarafından sağlanan başvuru formunu doldurarak, kurula onaylatmak üzere başvurur. Başvurunun aşağıdaki belgeleri içermesi gerekmektedir.


- Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

– Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, 

sokakları, su kaynaklarını plan/harita

– Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge 

– Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge

– İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa 

kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı

– Koruma, restorasyon vs. planları

– İmar hakları hesaplamaları içeren doküman

– Başvuru ücreti


Mülk sahibi belediyelerin planlama birimine başvuru yapar. Değerlendirme, planlama biriminin yanısıra bazı uygulamalarda mülk sahipleri, yatırımcı ve sivil örgütler tarafından oluşturulan Halk Komiteleri ile birlikte değerlendirilir.



İstanbul’u kurtaracak formül bulundu: İmar transferi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön