19 / 04 / 2024

Kaçak inşaat nedir?

Kaçak inşaat nedir?

Bir arsa veya arazi üzerine yapılması planlanan yapı için gerekli hukuki prosedürlere uygun şekilde belediyeden veya valilikten inşaat ruhsatı alınmadıysa bu yapı kaçak inşaat olarak ifade ediliyor. Kaçak inşaat nedir? detayları için haberimizi okuyun...




Kaçak inşaat nedir?


Bir arsa veya arazinin üzerine yapılması planlanan inşaatın mutlaka belirtilen hukuki prosedürlere uygun olması gerekiyor. Kaçak inşaat nedir? sorusuna ise bu bağlamda; İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olmadan yapılan yapılardır cevabını verebiliriz. Bir inşaatın kaçak olarak ifadelendirilmemesi için mutlaka inşaat ruhsatı alınarak yapımına başlanması ve en son iskan ruhsatı alınarakta oturuma uygun hale getirilmesi gerekiyor.


Kaçak inşaat nedir?


Kaçak inşaat, kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmaması veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde inşaatın yapılması durumların söz konusu oluyor. Kaçak inşaatlar için İmar Kanunu'nun 26, 27 ve 32. maddelerinde belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor.


Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı yani yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş sayılıyor. İnşaat ruhsatı daha önce ruhsatı alınan bir yapıda değişiklik yapılmak istenmesi durumlarında tekrar alınıyor. Ancak ruhsatı alınmış yapıdaki bazı tadilatlar için yeniden inşaat ruhsatı alınmasına gerek yoktur. İnşaat ruhsatı eğer arsa belediye sınırları içindeyse belediyeye, belediye sınırları dışındaysa valiliğe başvuru yapılarak alınıyor.




Kaçak yapı şikayet!
Kaçak yapı cezası 2013!
Kaçak yapı dilekçe örneği!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön