25 / 04 / 2024

Kayseri Kilisesi'ne Protestanlar talip!

Kayseri Kilisesi'ne Protestanlar talip!

Kayseri merkezde bulunan ve sergi salonu yapılmak üzere restore edilen Surp Asdvadzadzin Kilisesi'ne Protestan toplumu talip oldu. Kayseri Protes'tan Kilisesi Pastörü Muammer Karakaya Agos'a konuştu...



Agos'a konuşan Kayseri Protes'tan Kilisesi Pastörü Muammer Karakaya, "Ermeni kilisesinin bize tahsis edilmesini istiyoruz" dedi. 

-İki hafta önceki Agos'ta 'Kiliseye'kilise denmesi Kayseri'yi gerdi1 ballıklı haberimizde 40 yıldır 'spor salonu' olarak kullanılan Kayseri Kiçikapı Meydanı'ndaki Surp Asdvadzadzin Kilisesi'nin restore edilecek sergi salonu olarak açılacağını duyurmuştuk. Konuyla ilgili olarak Agos'a ulaşan Kayseri Protestan Kilisesi Pastörü Muammer Karakaya, şehirde yaklaşık 300 kişilik bir cemaat bulunduğunu fakat kimseleri olmadığı için kiraladıkları iş yeri ve evlerde ibadet ettiklerini söyledi. 


Pastör Karakaya, kilise yapımı için yıllardır valilik, emniyet müdürlüğü ve belediyeye dilekçe vererek ibadet yeri sorununun çözümünü istediklerini fakat kendilerine son olarak "İleride yapılacak 100 binlik imar planmda size ibadet için yer gösterilecek" yanıtı verildiğini söyledi. Karakaya, Ermeni kilisesinin kendilerine tahsis edilmesini istediklerini vurguladı. 

Sahibi belediye mi? 

Muhtemelen 1915'te sahipsiz kalan Surp Asdvadzadzin Kilisesi'nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetine nasıl geçtiği merak konusu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a göre ibadethanelerin ibadethane dışında başka bir amaçla kullanılması yasadışı. Ayasofya Külliyesi yanındaki Halı Müzesi'nin 15 Kasım'daki açılış törenine katılan Arınç, 6570 sayılı kanunun "Mabetler kiraya verilemez ve ibadethane haricinde hiçbir iş için de kullanılamaz" fıkrasına atıfta bulunmuştu. 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcuman, kiliseyi Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan kiraladıklarını belirterek, "Kiliseyi yaptığımız protokolle 20 yıllığına kiralaKarakol, depo, spor salonu... 

Kayseri Kiçikapı semtinde bulunan Surp Asdvadzadzin Kilisesi, 1915'ten sonra karakol, depo ve Avcılar Kulübü lokali olarak kullanıldı. 1970'lerden bu yana spor salonu olarak kullanılan yapının iç mekânında çeşitli düzenlemeler yapılmış, örneğin yan apsisleri kapatılarak soyunma odasına çevrilmiş. 

Kayseri Surp Asdvadzadzin Kilisesi'nin adı ilk kez 1277'de yazılmış bir tarihsel kaynakta geçiyor. 17.yüzyılda ünlü seyyah Polonyalı Simeon tarafından ziyaret edilen kilise, o döenmde yeraltında ve karanlık bir yapıymış. Alboyacıyan'a göre 1835 yılında yeniden inşa edilen, 1885 yılında da bir kubbe eklenen kiliseyi, Kayserili Ermeniler 'Büyük Jam' (Büyük Kilise) olarak adlandırıyorlarmış. Eski Kayseri fotoğraflarında görülen ve yapının üst örtüsüne bitişik olan çan kulesi günümüzde yoktur. 

dik. Protokolde kiliseyi sergi salonu olarak kullanacağımıza dair imzk attık. Kilisenin bu amaç dışında kullanılması mümkün değil" dedi. Şehirde atıl halde bulunan kiliselerden birinin Kayseri'deki Protestanlara tahsis edilmesinin mümkün olup olamayacağı sorumuza Elcuman şu cevabı verdi: "Kayseri'de çok az sayıda Ermeni var, Krikor Lusavoriç Kilisesi de açık. Ama şehrimizde Protestanların olduğundan haberim yoktu." 


Agos


Geri Dön