26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde tapusuz evler!

Kentsel dönüşümde tapusuz evler!

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, bu uygulamaya yapı malikleri ya da arsa malikleri başvurabiliyor. Peki, tapusuz konutların kentsel dönüşümdeki durumu nedir? İşte kentsel dönüşümde tapusuz evler..



Kentsel dönüşümde tapusuz evler!

Kentsel dönüşüm kanunu; Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirliyor.


Riskli alanlarda yer alan tapusuz evlerin durumu nedir?

Kentsel dönüşümden ancak yapı malikleri ya da arsa malikleri faydalanabiliyor. Diğer ifade ile evinin tapusu olmadan ya da evinin bulunduğu arsaya ait bir tapuya sahip olunmadan malik niteliğinde olunmadığı için kentsel dönüşüm uygulamalarına başvuramazsınız.


Buna karşın kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilen alanlarda kalan tapusuz ev kullanıcılarının mağduriyetinin önlenmesi için de çalışmalar yapılıyor.


Örnek uygulama:

Ağustos 2011'de  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre; "Başkentte yapımı süren diğer kentsel dönüşüm projeleri içinde bulunan ve herhangi belgesi olmayan vatandaşların da (tapu ya da tapu tahsisi gibi) mağdur edilmediğini belirten Özbayrak, tapulu yeri veya tapu tahsis belgesi olmayan ve farklı kentsel dönüşüm projesi içinde yer alan vatandaşların da Doğukent Kusunlar mevkisindeki yapımı devam eden bin 379 konuttan istedikleri taktirde sözleşme imzalayarak, ev alabileceklerini kaydetti."


TOKİ, Ankara'da tapusuz vatandaşa konut üretiyor!
Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur?




Geri Dön