29 / 03 / 2024

Kira gelirinde amortisman indirimi!

Kira gelirinde amortisman indirimi!

Amortisman, binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak tanımlanıyor. Peki, kira gelirinde amortisman indirimi nasıl yapılır? İşte amortisman indirimi..



Kira gelirinde amortisman indirimi!

Amortisman, binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak tanımlanıyor. Bu oranlar, bazı hesaplamalarda düşülebiliyor.


Peki, kira gelirinde amortisman indirimi nasıl yapılır? Konutun kiralamalada olan dönemi mi, yılın tamamı mı indirim konusu olur?


Ali Beyin gayrimenkulünü 2015 yılı içerisinde 8 ay kiraya verdiğini; Gayrimenkulün geriye kalan 4 ayda boş kaldığını farz edelim. Bu durumda kira gelir vergisinde amortisman hesabı nasıl olacak?


Gelir Vergisi Kanunu 71 inci maddesinde ise; "Gayrimenkul sermaye iradında safi irat, gayrisafi hasılattan iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirildikten sonra kalan müspet farktır." hükmüne yer veriliyor.


Buna göre, gayrimenkul sermaye iradına kaynak teşkil eden konutların, 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ eki listenin "1.4.İkamet olarak kullanımdan kiralık hale getirilen evler" kısmında yer verilen 50 yıl ve % 2,00 amortisman oranı ile amortismana tabi tutulması gerekmektedir.


Örnek hesaplama:

Meskenin bedeli 200 bin TL 

Amortisman oranı yüzde 2; 


200.000/100=2.000 

2.000x2=4.000 TL 



Amortisman oranları 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön