28 / 03 / 2024

Kira kontratı otomatik yenilenir mi?

Kira kontratı otomatik yenilenir mi?

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanıyor. Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Peki, kontrat nasıl yenilenir? Kira kontratı otomatik yenilenir mi?



Kira kontratı otomatik yenilenir mi?

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında imzalanıyor. Kontrat, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Genellikle 1 yıllık olarak düzenlenen kira kontratı nasıl yenilenir? Kira kontratı otomatik yenilenir mi?


Kira süresi

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Sürenin geçmesi

Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.



Kiracının kira kontratını feshetmesi mümkün müdür?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön