24 / 04 / 2024

Kira nedir?

Kira nedir?

Bir bedel karşılığında herhangi bir taşınır ya da taşınmaz malın kullanım hakkının elde edilmesi, kira olarak ifade ediliyor. Peki Türk Borçlar Kanununa göre kira nedir, kira sözleşmesi nedir?



Kira nedir?

Kira; "Belirli bir bedel karşılığında herhangi bir mal gayrimenkul veya bir menkulün kullanım hakkını elde etmektir." şeklinde tanımlanıyor.


Kiralama işleminde kira karşılığı genellikle para olarak ödendiği gibi, tarım gibi kiralamalarda para yerine ürün olarak da kira bedeli verilebiliyor.


Kira sözleşmesi nedir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Gayrimenkul kiralamalarının düzenlendiği Türk Borçlar Kanununa göre, kiralama işleminin süresi, kiraya verenin ve kiracının borçları şu şekilde ifade ediliyor:


Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kiraya verenin borçları

Teslim borcu

MADDE 301- Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


Kiracının borçları

Kira bedelini ödeme borcu

1.Genel olarak

MADDE 313- Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.


2.İfa zamanı

MADDE 314- Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulis.com


Geri Dön