24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesine istinaden damga vergisi doğar mı?

Kira sözleşmesine istinaden damga vergisi doğar mı?

Damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında kira sözleşmesi var mıdır? Kira sözleşmesine istinaden damga vergisi doğar mı? Hangi kira sözleşmeleri vergiye tabi tutulur?



Kira sözleşmesine istinaden damga vergisi doğar mı?

Kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında bulunuyor. Eğer sözleşmede yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.


Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı açıklaması:

Kira sözleşmelerinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 nispetinde damga vergisine tabi tutulur ve bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanlarca kontratın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir, aynı süre içinde ödenir.

 

Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. (DV tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumlulugu vardır. Bu nedenle kağıtları ödeyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterlidir.)


Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. Ancak, gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan tasınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kisilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan tasınmazlara ilişin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisnadır.



Kira sözleşmesinde damga vergisi oranı 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön