25 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplama formülü!

Kira zammı hesaplama formülü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yeni dönem için zam yapılıyor. Peki, işyeri ve meskenlerde kira zammı nasıl hesaplanır? İşte kira zammı hesaplama formülü..



Kira zammı hesaplama formülü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yeni dönem için zam yapılıyor. Bu zammın hangi oranda yapılması gerektiği taraflar arasında anlaşmazlıklara yol açabiliyor.


Ancak kira zammının nasıl hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunun 344. maddesi gereğince zammın enflasyon oranlarına göre yapılması gerekiyor.


Ancak hesaplama kuralı, mesken ve işyerlerinde farklı şekilde yapılıyor. Hem meskenler için hem işyerleri için kira zammı hesaplama formülü aşağıda yer alıyor:


Kira zammı hesaplama formülü:

Meskenlerde kira zammı hesaplama formülü: Meskenlerde dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre zam yapılıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


İşyerlerinde kira zammı hesaplama formülü: Meskenlerde uygulanan ÜFE zorunluluğu, 2020 yılına kadar işyerleri için geçerli olmuyor. Bu tarihe kadar işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, işyerindeki kiracıya mal sahibi sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Örnek:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre 2015 Ağustos ayında meskendeki kiracıya yüzde 5,62 oranında zam yapılabilecek.



ÜFE oranları Temmuz 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön