24 / 04 / 2024

Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisi; basılı damga konulması, makbuz şeklinde yada istihkaktan mahsup edilerek ödeniyor. Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmeler damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?



Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisine konu olan sözleşme kaç nüsha ise kiracının damga vergisi de o oranda hesaba tabi tutulur.Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem  bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınıyor.


Damga vergisi; basılı damga konulması, makbuz şeklinde yada istihkaktan mahsup edilerek ödeniyor. Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmeler damga vergisine tabi tutuluyor.


Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kağıtların Damga Vergisi bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınıyor.Her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını aşamıyor.


Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılıyor. Bakanlar Kurulu yeniden değerleme oranının % 50 fazlasını geçmemek ve % 20'sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit ediyorlar.

 

Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabi tutuluyor. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınıyor. Kiralama süresinin 5 yılı geçmesi ile damga vergisi istenmiyor.


Damga Vergisi nasıl ödenir?

2014 yılında belirlenen damga vergisi oranlarına göre kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında vergi tahsil edilmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama formülüne göre damga vergisi bedeli, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Damga vergisinin mükellefi kimdir?

Damga vergisinin mükellefi o kağıtları imzalayandır.

İmza atan taraflardan biri muaf veya resmi daire ise damga vergisinin mükellefi diğer kişi olacaktır.

Damga vergisine konu olan sözleşme kaç nüsha hazırlanırsa o kadar damga vergisi ödenir. ( Suret veya fotokopi damga vergisine tabi değildir) 

İdareye sözleşmeyi ibraz eden damga vergisini ödemekle yükümlüdür.  

(Damga vergisine konu olan sözleşmenin aslı kimde ise dava hakkı onundur.)

Bir sözleşme Anonim Şirket ve şahıs arasında yapılmışsa Anonim Şirket damga vergisi mükellefi olduğu için Vergi Dairesi Anonim Şirketi kabul eder.

Yurt dışında imzalanan kağıdın hükmü yurt içinde uygulanıp faydalandırılırsa bu işlem damga vergisinde tabidir.



Kiracı anahtar teslim tutanağı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön