20 / 04 / 2024

Kiracının evi erken tahliye etmesi!

Kiracının evi erken tahliye etmesi!

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi için bazı gerekçelerin olması gerekiyor. Kiralayan hangi durumlarda evin tahliyesini isteyebiliyor? Peki, Kiracının evi erken tahliye etmesi nasıl oluyor?



Kiracının evi erken tahliye etmesi!


Kiralanan bir taşınmazı, kira süresi dolmadan önce kiracının tahliye etmesi halinde kira ilişkisi de kendiliğinden sona ermiyor. Her ne kadar kiracı taşınmazı tahliye etmiş olsa da kiracılık sıfatı devam ediyor. 


Kira döneminin bitiminden önceki yasal süreler içerisinde kira sözleşmesinin devam ettirilmeyeceği husus kiralayana bildirmesi gerekiyor. Ancak her ne kadar bu durum bir zorunluluk olsa da, kiracı kira dönemi devam ederken haklı bir sebep ile taşınmazı tahliye etmek isteyebiliyor. Bu durumda olan bir kiracı durumu ihtarname ile kiralayana bildirmek ve anahtar teslimini yapması gerekiyor. Durumu kiralayana bildirmeksizin taşınmazı tahliye eden kiracı kira döneminin sonuna kadar olan kira ücretinin tamamından sorumlu tutuluyor. 


Kiralanan taşınmazı, kira süresi sona ermeden kiralananı tahliye eden ve durumu da ihtarname ile kiralayana bildiren kiracının iyi niyetli olduğu kabul ediliyor ve kiracının bu iyiniyeti hukuk tarafından korunarak, kira dönemi sonuna kadar ödemesi gereken kira parasından hakkaniyetin gerektirdiği ölçüde indirim yapılmasını talep edebiliyor.


Kiralayanın ise, kendisine durumun bildirilmiş olması karşısında, taşınmazın kendisine teslim edilmediğinden bahisle ya da başka bir sebep ile kira sözleşmesinin devam ettiği iddiası ile kira parasının tamamının kendisine ödenmesini istemesi, Türk Medeni Kanununda düzenlenen dürüstlük kuralına uymamakta ve hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendiriliyor.  Çünkü kendisine taşınmazın boşaltıldığı haber verilen kiralayanın taşınmazı kiraya verme gayreti içerisinde olması gerekiyor. 


Yukarıda belirtilmiş olan durumlarda kiracı kira bedelinin ödenmesinden tamamen kurtulamayacağı gibi, kiralayan da kira ücretinin tamamını talep edemiyor. Bu durumda her somut olayın özelliğine göre mahkemece takdiri indirim yapılıyor.



Kiracının erken tahliye sebepleri!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön