19 / 04 / 2024

Konut kredisi nasıl kapatılır?

Konut kredisi nasıl kapatılır?

Konut kredisi, uzun vadede düşük ödemeler ile konut finansmanı sağlayan bir kredi modeli olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konut kredisi nasıl kapatılır? Konut kredisi erken kapama ücreti ne kadar?



Konut kredisi nasıl kapatılır?

Satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi konut kredisi olarak karşımıza çıkıyor.


Kredi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek yapılabileceği gibi; internet üzerinden online olarak da yapmak mümkün oluyor. Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor.


Sürecin başlaması halinde ekspertiz kredi kullanılmak istenen eve giderek, evin değerini belirliyor. Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor. 


Kredi talebinin onaylanması halinde kredinin kullandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor. Konut kredisi alma süresi ortalama 1 hafta olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konut kredisi nasıl kapatılır?


Konut kredisi ödemenizin bittiği takdirde kapatılıyor. Ancak konut kredisini erken ödemek hususunda bankaya erken kapama ücreti ödemek zorunda kalıyor.


Erken kapama ücreti..

MADDE 37 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.



İpotek fek harcı nereye yatırılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön