26 / 04 / 2024

Kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu!

Kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu!

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Bunun için genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Peki, kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu nedir?



Kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu!

Kooperatifler, tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklar oluyor.


Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kuruluyor. Kurulan kooperatif yönetiminin de denetlenmesi gerekiyor.


Bunun için genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Genel kurul yedek deneçiler

de seçebilir. Denetçilerin ve yedeklerinin kooperatif ortaklarından olması şart değildir


Denetçilerin hukuki ve cezai sorumlulukları bulunuyor. Peki, kooperatif denetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu nedir?


Suç olan bir fiilin gerçekleştirilmesi sonucu ortaya çıkan ve faile bu fiil için kanunda belirtilen cezai müeyyidenin uygulanmasına ise cezai sorumluluk deniyor. 


Cezai sorumluluğun ortaya çıkabilmesi için konusu “suç” olan bir davranışın bulunması gerekir. Suç ise kusurlu irade ile işlenen ve özü hukuka aykırılık olan bir fiildir.


Denetçiler, Kooperatifler Kanunu’nun 56. maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarına, 66. maddeye ve 67 maddeye aykırı hareket etmelerinden dolayı fiilin önem ve mahiyetine göre bir aydan altı aya kadar hapis ve ağır para cezası ile cezalandırılırlar.


Kooperatif denetçisi istifa ederse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön