24 / 04 / 2024

Kooperatifte şerefiye nedir?

Kooperatifte şerefiye nedir?

Şerefiye, aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor. Peki, kooperatifte şerefiye nedir? Kooperatifte şerefiye ödemek zorunlu mudur? Yapı kooperatiflerinde şerefiye bedelleri nasıl dağıtılır?



Kooperatifte şerefiye nedir?

Şerefiye, aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor. Şerefiye fiyat bedeli, söz konusu şerefiye kriterlerinin tespit edilmesi halinde hesaplanıyor. 


Örneğin, bir binada şerefiye kriteri manzara olurken, bir başka binada ise ulaşım cephe ve yön ağırlıklı olabiliyor. Peki kooperatifte şerefiye nedir? Yapı kooperatiflerinde şerefiye bedelleri nasıl dağıtılır?


Kooperatiflerde kura ve şerefiye, üyeler ile kooperatif yönetimi arasında tartışmalara neden olan konular arasında yer alıyor. Bu nedenle şerefiyeli dairelerin kaba inşaat sırasında belirlenmesi ve kooperatif üyelerinin bu şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor.


1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 23. maddesinde “Ortaklar bu kanunun kabul ettiği esaslar dahilinde hak ve vecibelerde eşittirler.” hükmüne yer verilmiştir.


Buna göre, şerefiye bedelleri ortaklar arasında eşitliğin sağlanması amacıyla ortaklara tahsis edilecek taşınmaz yönünden önceden yapılmış değerlendirme sonucunda, bir kısım ortakların ödedikleri, bir kısmının da aldıkları bedellerdir. 


Bir başka deyişle, ödenen şerefiye bedelinin şerefiye alacaklısı ortağa verilmesi gerekmekte olup, toplanan şerefiye bedellerinin ortaklar arasında eşit bir şekilde paylaştırılmak istenmesi tam tersine eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edecektir.


Diğer taraftan, kendilerine şerefiye bedeli ödenmesi gereken şerefiye alacaklısı ortaklar, genel kurulca aksi yönde karar alınması halinde 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 53. maddesinde belirtilen şartlar dahilinde alınan bu yöndeki genel kurul kararının iptali cihetine gidebilecektir.



Şerefiyenin hesaplanması!



Geri Dön