28 / 03 / 2024

Miras hukuku kira geliri!

Miras hukuku kira geliri!

Miras hukuku kira geliri birden çok mirasçının bulunduğu mirası sadece tek bir mirasçının kullanıp kiraya verip kira gelirini de diğer mirasçılara vermemesi durumunda dava açarak çözüme kavuşturulabilen bir durumdur...




Miras hukuku kira geliri!


Diyelim ki, size miras olarak bir takım gayrimenkuller kaldı ve birden çok mirasçısınız. Diğer mirasçılar, bu mallardan faydalanıyorlar, kullanıyorlar ve size herhangi bir hak vermiyorlar. Örneğin, bir mirasçı yıllardır miras kalan evde oturuyor ve size hiç kira geliri ödemiyor, ya da gayrimenkulü kiraya vermiş ancak size kira bedelinin hissenize düşen kısmını göndermiyor. Bu durumda ne yapacağız?


Böyle bir durumun varlığı halinde, müdahalenin men’i ve ecrimisil davalarını açabilme hakkınız bulunuyor. Müdahalenin men’i ile söz konusu mirasçının gayrimenkul üzerindeki müdahalesinin kaldırılması mahkemeden talep edilebiliyor. Ecrimisil ile ise, davalının fuzuli işgalinden dolayı size ödemesi gereken bedeli alabiliyorsunuz.


Ecrimisil davasının açılması ile, gayrimenkulü sizin onayınız, rızanız olmadan kullanan kişiden geriye dönük olarak 5 yıllık bir bedel talep etme hakkınız bulunuyor. Ancak bunun için öncelikle, muhataba burayı kullanmasını kabul etmediğinizi, rıza göstermediğinizi ve rızanız olmadan kullandığı için ecrimisil bedeli talep ettiğinizi bir ihtarname yoluyla bildirmeniz gerekiyor. Buna da intifadan men şartı deniliyor. Ancak bu kuralın bir istisnası da bulunuyor.  


Yargıtaya göre, ecrimisil istenen taşınmaz (bağ,bahçe gibi) doğal ürün veren ya da kiraya verilerek hukuksal semere elde edilen yerlerden ise ihtar şartı (intifadan men koşulu) aranmıyor.Yani ecrimisil talep edilecek yer bağ bahçe gibi bir yer ise veya kiraya verilip miras hukuku kira geliri getiren bir yer ise bu durumda ihtar koşulu aranmıyor.


Her ne kadar, intifada men şartının (muhatabın gayrimenkulü kullanmasına rıza göstermemeniz) yazılı olması gerekiyorsa da, böyle bir ihtarnamenin çekilmemiş olması halinde akrabalar arasında tanıkla da ispatlama durumu söz konusu olabiliyor.



Miras hukuku pay oranları!
Miras hukuku mirastan mal kaçırma!
Miras hukuku üvey anne!
Miras hukukunda bağışlama!
Miras hukuku tasarrufun iptali!
Miras hukuku tereke davası!
Miras hukuku zümre sistemi!
Miras hukuku yeni medeni kanun!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön