19 / 04 / 2024

Miras hukukunda evlatlık!

Miras hukukunda evlatlık!

Miras hukukunda evlatlık kendisini evlat edinenin öz çocuğuymuş gibi onun mirasında hak sahibi oluyor. Bunun yanında evlatlık kendi öz ailesinden de miras alma hakkına sahip oluyor....




Miras hukukunda evlatlık!


Evlat edinilen şahsa evlatlık deniyor. Evlatlığın da öz evlat gibi miras hakkı bulunuyor. Miras hukukunun anayasası niteliğindeki Medeni Kanunumuz evlatlığın miras hakkını da açık bir şekilde düzenliyor. Kanunun 500. Maddesine göre;


“Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar..” deniliyor.


Miras hukukunda evlatlık, kendisini evlat edinenin öz çocuğuymuş gibi onun mirasında hak sahibi oluyor. Bunun yanında evlatlık kendi öz ailesinden de miras alma hakkına sahip oluyor. Kanunumuz evlatlığına hem öz anne-babasından hem de üvey anne-babasından miras alma hakkı tanıyor.


Miras hukukunda evlatlık durumunu bir örnekle açıklarsak; diyelim ki Emre isimli kişiyi, karı-koca birlikte evlat edindiler. Daha sonra evlatlık olan Emre’nin hem öz hem de evlat edinen üvey anne-babası vefat etmiş olsun. Bu durumda evlatlık emre hem kendi öz ailesinden hem de kendisini evlat edinen aileden miras almaya hak sahibi oluyor.


Ancak bir özdeyiş vardır: Miras hak edilir ama alabilirsen. Uygulamada ne yazık ki evlatlığın bu şekilde iki taraftan da miras hakkı sahibi olması bazı aile bireylerinin husumetini de çekmekte ve onu mirastan mahrum etmek için türlü hilelere maruz bırakmaktadır. 


Evlatlığın miras davası açmadan önce haklarını garanti altına almak için daha en başında hukuki yardım alması gerekiyor. En azından haklarını öğrenmesi ve bundan sonra karşılaşabileceği hukuki konularda ailenin diğer bireylerine karşı kendisini bir nevi koruyucu avukat tutması gerekiyor. 



Miras hukuku pratik!
Miras hukuku saklı pay!
Türk miras hukukunun genel prensipleri!
Miras hukuku soruları!
Miras hukukunda paylar!
Miras hukukunda mahfuz hisse!
Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön