20 / 04 / 2024

Ortak tapu kira geliri nasıl vergilendirilir?

Ortak tapu kira geliri nasıl vergilendirilir?

Ortak tapulu taşınmaz mallar kiraya verilebiliyor. Kira bedeli tek bir hesaba yatırılabildiği gibi, iki ayrı hesaba da yatırılabiliyor. Peki, ortak tapu kira geliri nasıl vergilendirilir?



Ortak tapu kira geliri nasıl vergilendirilir?

Ortak tapulu taşınmaz mallar kiraya verilebiliyor. Kira bedeli tek bir hesaba yatırılabildiği gibi, iki ayrı hesaba da yatırılabiliyor.


2016 yılı için kira geliri vergisi istisna tutarı 3 bin 600 TL oldu. İlgili mevzuata göre, kira gelir vergisi ödeyenler 3 bin 600 TL'lik istisnadan yararlanıyor. Bunun için bir takvim yılında elde ettikleri toplam kira gelirlerine bakılıyor. 


Ortak tapuda olan konutun kira gelir vergisinde ise, normalde bir kez uygulanan 3 bin 600 TL'lik istisna tutarı verginin iki ayrı kişi tarafından ödeneceği için ayrı ayrı 3 bin 600 TL'lik istisnadan yararlanılıyor. Yani bu durumda 3 bin 600 TL yerine 7 bin 200 TL'lik istisna kira gelir vergisinden düşülüyor. 


Kira geliri için ev beyannamesi, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.


Ayrıca, vergi beyannamesi internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor. Ödemeler de internet üzerinden yapılabildiği gibi, vergi daresinden de yapılabiliyor.


2016 yılı kira gelir vergisi ödemeleri 1 Mart tarihinde başlıyor. İlk taksit ödemeleri 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor.



Ortak tapuya kredi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön