18 / 04 / 2024

Tapu alım satım masrafı 2016!

 Tapu alım satım masrafı 2016!

2016 yılında taşınmaz mal alım satım işlemi olan kimseler, bazı masraflarla karşılaşıyor. Peki, 2016 yılında ne kadar alım satım masrafı ödenir? İşte tapu alım satım masrafı 2016..



Tapu alım satım masrafı 2016!

2016 yılında taşınmaz mal alım satım işlemi olan kimseler, bazı masraflarla karşılaşıyor. Tapu alım satım masraflarının başında tapu harcı geliyor.


Tapu alım satım harcı 2016 yılında binde 20 oranında uygulanıyor. Bu oran alıcı ve satıcı için ayrı ayrı hesaplanarak ödeniyor. Tapu alım satım masrafı, alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Örneğin 2016 yılında yapılacak tapu alım satım bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. 200 bin TL'nin binde 20'si; 4 bin olacağı için; alıcının 4 bin TL, satıcının 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Kimi zaman bu masrafın tamamı, alıcı tarafından ödeniyor. Ancak bu konuda iki tarafın da anlaşma sağlamış olması gerekiyor.


Anlaşma sağlanamaması veya tapu alım satım masrafının olduğundan daha düşük beyan edilerek ödenmesi durumunda Maliye ceza kesiyor.


Alım satım masrafının gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapu hibe harcı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön