28 / 03 / 2024

Tapu alım satım masrafı nedir?

Tapu alım satım masrafı nedir?

Alım satım işlemlerinin gerçekleştiği Tapu Müdürlüklerinde birtakım masraflara da tabi olursunuz. Söz konusu tapu alım satım masrafı nedir, ne kadar ödeme yapmanız gerekmektedir? sorularının cevapları haberimizde..



Gayrimenkul alıcısı ve satıcısı kişiler, satışa konu olan gayrimenkulün gerçek rayiç bedeli üzerinden belirlenen bir oran bazında devlete eşit şekilde vergi öderler. Peki ödenecek olan bu vergi ne kadardır? Tapu alım satım masrafı nedir?


Tapu alım masrafı, gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanır. Her yıl değişen emlak vergisi oranıyla birlikte belirlenen tapu harcı bedelleri, emlak alıcısı ve emlak satıcısının  ortaklaşa ödemesiyle gerçekleşir. Tapu alım masrafı, 2013 yılı içindeki mevzuatta belirlenen düzenlemeye göre taraflar başına binde 20 oranında bir vergilendirmeyle oluşturuluyor.


Diyelim ki 400 bin TL gerçek satış bedelinde bir eviniz var ve siz bu evi satmak istiyorsunuz. Bu durumda satacağınız kişi ve siz, evinizin bu bedeli üzerinden binde 20'şer oranında vergi vermekle yükümlüsünüz. 400 bin TL'lik bir ev için satıcı olarak sizin vermeniz gereken vergi bedeli, 8 bin TL'dir.


Eğer 5 yıldan daha az süredir bu eve sahipseniz tapu gelir harcı da ödemek zorundasınız. 5 yılı geçtikten sonra ya da herhangi bir bağış ya da miras yoluyla bu eve sahip olduysanız tapu gelir harcı ödemenize gerek yok.



Emlak alım satım vergisi ne kadar 2013!

Emlak alım satım vergisi 5 yıl!



Tuğçe ERSOY/Emklakkulisi.com



Geri Dön