23 / 04 / 2024

Tapu gerçek satış bedeli nasıl tespit edilir?

Tapu gerçek satış bedeli nasıl tespit edilir?

Taşınmaz malların alım satım işleminin gerçekleştiği tapu dairesinde, gerçek satış değeri üzerinden harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, tapu gerçek satış bedeli nasıl tespit edilir? İşte Gelir İdaresi Başkanlığı açıklamaları..



Tapu gerçek satış bedeli nasıl tespit edilir?

Taşınmaz malların alım satım işleminin gerçekleştiği tapu dairesinde, gerçek satış değeri üzerinden harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım satım bedellerinin beyanının önem derecesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde açıklanıyor.


Rehber gereğince, doğru ve tam ödenmeyen tapu harçları alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil edilmektedir.


Taşınmazlarla ilgili her türlü tapu ve tescil işlerinin yapılması Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı ise Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevlidir.


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 


a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Gayrimenkul, Banka Kredisi ile Alınırsa, Tapuda Hangi Değeri Gösterilmesi Gerekir?

Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekir. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekir.


Tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım satım bedellerinin beyan edilmesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön