26 / 04 / 2024

Tapu harcı kaç lira 2015?

Tapu harcı kaç lira 2015?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre, taşınmaz malların devir işlemleri için de ödeme yapılıyor. Peki, tapu harcı kaç lira 2015?



Tapu harcı kaç lira 2015?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre, taşınmaz malların devir işlemleri için de ödeme yapılıyor.


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki, tapu harcı kaç lira 2015?


Tapu harcı satışa konu olan taşınmaz malın değeri üzerinden ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında hesaplanıyor.


Örneğin satış bedelinin 100 bin lira olduğunu düşünelim. Buna göre alıcının ödemesi gereken miktar 2 bin lira; satıcının ödemesi gereken miktar da 2 bin lira oluyor.


Ayrıca döner sermaye ücreti de ödeniyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olarak tespit ediliyor.


Tapu harcı ödeme yerleri:

Tapu harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapuda yeni geçilen e-tahsilat uygulaması ile de tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.



Tapu harcı pişmanlık zammı nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön