16 / 04 / 2024

Tapu harcı nereye yatar?

Tapu harcı nereye yatar?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tapu dairesine gerekli belgeler teslim ediliyor ve tapu harcı ödemesi de yapılıyor. Peki, tapu harcı nereye yatar?



Tapu harcı nereye yatar?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tapu dairesine gerekli belgeler teslim ediliyor ve tapu harcı ödemesi de yapılıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç hesaplaması devir bedeli üzerinden binde 20 oranında yapılıyor. Peki, tapu harcı nereye yatar?


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar tarafından da tapu harcı tahsil edilebiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Tapu harcı ödenen bankalar:

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu harcı ödemeleri ayrıca cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabiliyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 



Tapu harçları 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön