25 / 04 / 2024

Tellaliye nedir?

Tellaliye nedir?

Tellaliye, "tellallık" olarak da ifade ediliyor. Tellallık harcı ile ilgili yasal esaslara yer verilen Belediye Gelirleri Kanununa göre, bu harcın mükellefi mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler oluyor...



Tellaliye nedir?

Tellaliye, kelime anlamı olarak yerel yönetimlerde duyuru işi için alınan ve yönetmeliklerle belirlenmiş vergi olarak tanımlanıyor. "Tellallık"; "Çığırtmalık" olarak da bilinen tellaliye ile ilgili esaslar 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda düzenleniyor.


Kanuna göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzel kişiler tarafından her ne surette olursa olsun her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellallık Harcına tabi tutuluyor.


Bu harcı, mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler ödemek ile yükümlü oluyor. Gerçek veya tüzel kişiler yapacakları satışları, satış yapmadan önce belediye veya mahallindeki belediye ilgililerine haber vermekle yükümlü oluyor.


Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda; haber verilmediği takdirde harç yüzde 50 fazlasıyla tahsil ediliyor.


Tellallık Harcının nispeti, yüzde 2 olarak hesaplanıyor. 100 Yeni Türk Lirasını aşan satışlarda aşan kısım için ise nispet yüzde 1 oluyor. Tellallık harcı, belediyelerce görevlendirilecek yetkililer tarafından makbuz karşılığında tahsil ediliyor.



Gayrimenkul tellallık sözleşmesi!




Geri Dön