23 / 04 / 2024

Gayrimenkul tellallık sözleşmesi!

Gayrimenkul tellallık sözleşmesi!

Gayrimenkul tellallık sözleşmesi, emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapmak için gerekli ortamı oluşturmak adına yaptığı sözleşmedir...




Gayrimenkul tellallık sözleşmesi!

Emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapmak veya bu işlere ilişkin sözleşmelerin yapılması için gereken ortamı oluşturmak üzere iş sahibi ile yaptığı sözleşmeye gayrimenkul tellalık sözleşmesi deniyor.


Geçerliliği yazılı şekle bağlı olan gayrimenkul tellallık sözleşmesi nde tarafların kimlikleri, imzası, sözleşmenin konusu, aracılık hizmetinin süresi, süre uzatımı, sınırları, çalışma koşulları, hizmet bedelinin miktarı, ödenme koşulları ve zamanı, hizmetin ifası için gereken masraflar, masrafların kim tarafından, ne zaman ve ne miktarda ödeneceği, aracılık hizmeti verildiği halde iş sahibinin esas sözleşmeyi yapmaktan vazgeçmesi halinde hizmet bedelinin ödenip ödenmeyeceği gibi hususlar açıkça belirtilmelidir. Ayrıca, iş sahibi adına hareket eden temsilci veya vekil varsa, bu kişilerin yetkisini belirleyen geçerli bir belgenin aracılık sözleşmesine eklenmesi gerekiyor. 

 

Gayrimenkul tellallık sözleşmesi nin şekli nasıl olmalıdır? 

Emlakçının, aracılık hizmeti vereceği iş sahibi ile yapacağı sözleşmenin mutlaka yazılı olması gerekiyor. Yazılı şekil, aracılık sözleşmesinin mutlak geçerlilik şartıdır. 


Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul tellallık sözleşmesi (Aracılık Sözleşmesi), yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmuyor. Aracılık sözleşmesinin yazılı olarak yapılması yeterli olup, resmi şekilde yapılması gerekli değildir. Fakat aracılık sözleşmesinin konusu, kanunun özel şekil şartı aradığı bir sözleşmenin yapılması ise bu durumda aracılık sözleşmesinin de aynı şekilde yapılması gerekiyor. Örneğin müşterinin emlakçıdan, kendi nam ve hesabına satış vaadi sözleşmesi yapmasını istemesi halinde, aracılık sözleşmesinin de satış vaadinin bağlı olduğu şekilde yapılması gerekiyor.



Emlakçılık belgesi nasıl alınır?
Emlak beyanında bulunma!
Gayrimenkul satış sözleşmesi şekil şartı!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön