19 / 04 / 2024

Teslimde evin metrekaresi aynı değilse ne yapmalı?

Teslimde evin metrekaresi aynı değilse ne yapmalı?

Konut satış sözleşmeleri ve müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde taraflar arasında metrekare uyuşmazlığı sorunu da yaşanıyor. Peki, teslimde evin metrekaresi aynı değilse ne yapmalı?



Teslimde evin metrekaresi aynı değilse ne yapmalı?

Maketten proje üzerinden yapılan konut satış sözleşmeleri ve müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde taraflar arasında yaşanan sorunlar arasında metrekare uyuşmazlığı da yer alıyor.


Teslimde evin m2 si aynı değilse ne yapmalı?

Ön ödemeli konut sözleşmesi veya kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılırken telaffuz edilen metrekarenin yapılan sözleşmede belirtilmemesi durumunda, kat maliki herhangi bir hak talep edemiyor.


Ancak, söylenen metrekare ile evin metrekaresi farklı ise ve taraflar arasında yapılan sözleşmede metrekarelere ilişkin bir madde yer alıyorsa, kat maliki bu sorunu mahkeme aracılığı ile çözebiliyor.


Buna karşın mimari projeler açık taraflara açık olup; oradan evin mimarisi ile ilgili tüm bilgiler öğrenilebiliyor. Evde metrekare sorunu yaşamak istemeyenler, mimari projeyi önceden inceleyebiliyor.


Metrekare hesabı..

Brüt metrekare hesabına kullanılmayan bazı alanlar dahil edilirken; net metrekare hesabına yalnız duvarlar içerisinde kalan süpürülebilir alanlar dahil ediliyor. 


Buna göre konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler:

Kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merpen, sahanlık, asansör, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, bina içindeki garajlar...


Net metrekare nasıl hesaplanır?
Evin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

Geri Dön