26 / 04 / 2024

15 yılda 7,5 milyon konut yenilenmeli!

15 yılda 7,5 milyon konut yenilenmeli!

MARİŞ tarafından düzenlenen Cumartesi Buluşmaları'na konuk olan  Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, Türkiye'nin kentsel dönüşüme yoğunlaşması gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki 15 yılda 7,5 milyon konutu yenilememiz gerekiyor. Şu anda yıllık 100-120 bin konutu yeniliyoruz ancak bu sayıyı 500 bine çıkarmalıyız." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Gayrimenkul sektöründe halihazırda 2 milyon 200 bin civarında kişinin istihdam edildiğini dile getiren Yetgin, 250'ye yakın alt sektörü etkileyen inşaatın sanayi ile iç içe geçmiş durumda olduğunu dile getirdi. 

Yetgin, Türkiye'nin gayrimenkulle ilgili gideceği çok uzun yolu olduğunu da sözlerine ekleyerek  "Öncelikle kentsel dönüşüme yoğunlaşmalıyız. Önümüzdeki 15 yılda 7,5 milyon konutu yenilememiz gerekiyor. Şu anda yıllık 100-120 bin konutu yeniliyoruz ancak bu sayıyı 500 bine çıkarmalıyız." diye konuştu.

Şu anda kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini, burada farklı etkenlerin olabildiğini aktaran Yetgin, "Allah korusun yaşanacak bir depremde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden elimizi hızlı tutmalıyız." ifadelerini kullandı.

 "Akıllı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm yapalım"
Yetgin, kentsel dönüşümü yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, "Ben diyorum ki; kentsel dönüşümü en verimli şekilde, akıllı, sürdürülebilir yapalım ki vatandaşımız daha huzurlu, konforlu, standardı yüksel şekilde yaşasın." şeklinde konuştu.

"İlk evini alacaklara bankaların kolaylık sağlaması lazım"
Yetgin, sektördeki son dönem gelişmelere değinerek, inşaat yapım maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını, şu anda konut almanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Konut kredisi hacminin her geçen gün arttığını belirten Yetgin, ancak bazı kimselerce söylendiği gibi herhangi bir mortgage krizi yaşanmayacağı, çünkü bankaların böyle bir ürünü olmadığını dile getirdi.

Yetgin, inşaat maliyetlerinin artmasına ilişkin bir soru üzerine, demir fiyatlarının son dönemde yüzde 100'den fazla yükseldiğini, bunun sürdürülebilir olmadığını da sözlerine ekledi.


Geri Dön