28 / 03 / 2024

17 maddede kitaplarımızdaki anlatım tarzımızın farkının sebebi!

17 maddede kitaplarımızdaki anlatım tarzımızın farkının sebebi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "17 maddede kitaplarımızdaki anlatım tarzımızın farkının sebebi" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1. Kitap setimizin, temel metin öncesi (önsöz, sunum) ve sonrası (sonsöz) bölümlerinde, bilinen kitap anlatım tarzının dışında bir tercih yapılmıştır, bu tercihin sebebini açıklamak için aşağıdaki metin kaleme alınmıştır:

2. Site Yönetimlerinin gereksiz yere hırpalanarak amaç-araç kargaşası ile yapısal (hukuki-mali-idari-sosyal) kaosa sürüklenmesinin önüne geçmek amacıyla, Yönetim-Denetim-Mevzuat üçlemesi ile bir Site Yönetimleri Kitap Seti daha oluşturma gereğini yerine getirme gayreti içindeyiz.

3. Bu çalışmalardan maksadımız; bilgi aktarımı, mevzuat nakli, okul kitabı, başvuru kaynağı olmaktan ileri,  hukuki-mali-idari-sosyal kaos içindeki site yönetimlerinin asıl amacı olan sakinler memnuniyeti ve emlak değeri artışı çabasından uzaklaşmasını önlemek maksadı ile Site Yönetimleri okur-yazarlığı, felsefesi ve bilincini oluşturabilmektir.

4. Bu kitaplar, ciddi muhataplarına site yönetimi sürecindeki temel doğru ve yanlış ayrımını yapmak imkanı için sayfa sayısı az, fiyatı uygun olacak şekilde tasarlanmış ve içeriklenmiştir. 

5. Bu üçlü set sonrası, site yönetimlerinde doğru-yanlış ayrımını yapacak seviyeyi yakalayabilenler için detaylı yönetim-denetim-mevzuat-saha hizmetleri hakkında temel kitaplar ile yönetimlere katma değer katacak ileri yönetim setini incelemeleri tavsiye edilir.

6. Bu setin önsöz ve sunum bölümleri temel metinlerinden daha değerlidir.

7. Set, piyasadaki hukuk kitaplarından daha gerçekçi, internetteki bilgilerden daha güvenlidir. Sonuçta hukuk,  açılanamayacak kadar dalga boylarına sahip bir okyanus iken;  internet de içilmeyen deniz suyudur. Oysa site yönetimleri tüzel kişiliksiz, resen birliktelikli emrivaki organizasyonlardır

8. Setin sunum ve felsefe bölümlerinde ileri derece de benzetmelere yer verilmiştir. Bundan amaç, site yönetimlerinin “tüzel kişiliksizlik” gerçeğini en kısa süre ve etkinlikte  ortaya koymaktır. Çünkü, site yönetimlerinde yapılan temel hataların sebebi, site yönetimlerinin tüzel kişiliği varmış gibi adliyelere taşınmasıdır.

9. Uçaklar gideceğiniz yere değil havaalanına, trenler gara, otobüsler terminale götürür, sizi gideceğiniz yere yine ayaklarınız götürecektir. Site yönetimleri yolculuk değil gezinmedir. 

10. Ama siz illa biz konforlu bir yolculuk istiyoruz derseniz:

11. Size uçakla yolculuğu teklif edenler, uçağı yalnızca kendisinin kullanmasını bildiği gerçeği ile sizi taşır, adliyeye... 

12. Size trenle yolculuğu teklif edenler, trenin raylar dışında gidemeyeceğini, illa ray döşenmesi gerektiğini, ray döşemeyi de yalnızca kendisinin bildiği gerçeği ile sizi taşır, vergi dairesine...

13. Size otobüsle yolculuğu teklif edenler, illa belli güzergahta bir yolculuk olacağı ve bu güzergahı yalnızca kendisinin bildiği gerçeği ile sizi taşır, kaosa...

14. Oysa site yönetimi tüzel kişiliksiz, vergi usulü ve muhasebe standartlarına zorlanmamış resen birlikteliklerdir.

15. Bu sette, hiçbir ticari ve edebi kaygı taşınmamıştır. Tek amacımız, site yönetimlerinin bazı meslek erbabınca dernek-şirket-kooperatif mevzuatına zorlanmasının önüne geçebilecek samimi maliklerin kendilerini fark etmelerini ve sitelerde amaca yönelik yönetim için çabaya girmelerini sağlamaktır.

16. Site yönetimlerindeki uyuşmazlıklara hakemlik yapacak olan ilk merci, Hakim değildir, Kat Malikleri /Temsilciler Kuruludur. Hukukçular,  kanunda bu kadar açık olan bu hükmü, genel hükümler kıyası ile bu hükmün, malikin direkt mahkemeye gitmesinin önünde engel olmadığı hukuki gerekçesi ile önemsemezler ve tüzel kişiliksiz, özel hükümlerin dışında kendisine has hükümlerle mevzuatlanmış olan site yönetimlerini, site yaşam kültürünün temeli olan “Komşuluk Hukukundan” uzaklaştırıp, adli hukukun kucağına atarlar.  Böylece davacı malik ile tüzel kişiliksiz site yönetimi arasında, kürsü-üst mahkeme arasında gidip gelecek bir pinpon topu tokatlama seremonisi başlar. Bir süre sonra malik,  pinpon topunun kendisi olduğunun farkına varır ama genel hükümlere ezber başlangıç yapıldığından, on tane hocanın hazır olduğu ameliyat masasından sağlam kalkış yoktur, hiçbir operasyon gerekmemiş ama bedene bıçak vurulmuştur bir defa...

17. İşte, bu set, eğimin tutunulamaz derecede sert ve akıntının da bir o kadar hızlı  olduğu lağım öncesi parlak seramikle kaplı o deliğe girmeden önceki son uyarı olarak hazırlandığından, anlatım ve tasarım tarzı benzerlerinden ciddi farktadır. 

Nihat Dönmez / Makine Mühendisi / Üniversite SEM Eğitmeni

www.konutsitesiyonetimi.com

9 maddede site yöntemlerinde denetim!

     


    Geri Dön