25 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nde askı halatlarının montajı başladı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde askı halatlarının montajı başladı!

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında askı halatlarının montaj çalışmaları başladı.



Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşaatı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tabliye bloklarının bağlanacağı askı halatlarının, ana halatlara montaj işlemleri başladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Asya yakasında yer alan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında bulunan n Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde 649'u mühendis 5 bin kişiyle hummalı çalışma yürütülüyor. Proje dahilinde her iki yakadaki kuleler arasına konulacak mega blokun montajı için hazırlık yapan ekipler, blokların bağlanacağı askı halatlarını, ana halatlara monte ediyor.

Köprünün ana halatlarının tam ortasında bulunacak blok, gemiyle buraya getirilip vinç ile yukarı kaldırılarak montesi yapılacak.

 1915 Çanakkale Köprüsü nde askı halatlarının montajı başladı!

Her biri 45 metre genişliğe sahip, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığındaki 153 bloktan meydana gelen tabliyeler Singapur bayraklı, 106 metrelik "Asian Hercules-III" isimli yüzer vinçle yerlerine konulacak. Böylelikle köprünün diğer blokları için ilk bağlantı da sağlanmış olacak.

Çalışmalar boyunca Çanakkale Boğazı bazı günlerde transit gemi geçişlerine kapalı olacak. Diğer günlerde ise belirlenen bölgelerde tek yönlü trafik akışı sağlanacak. 

18 Mart'ta açılacak

Simgelerin köprüsü olarak bilinen ince mühendislik detaylarıyla dikkat çeken  1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandığında  "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" ünvanına sahip olacak. 

1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre olarak tasarlandı.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerden oluşacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde inşa edilecek.

1915 Çanakkale Köprüsü nde askı halatlarının montajı başladı!

İki ayak aralığına ek olarak 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşacak. 

"2x3" şeritle hizmete açılacak köprünün tabliyesi 3,5 metre yükseklikte olacak Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım için kullanılacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alınması hedefleniyor. 

1915 Çanakkale Köprüsü için özel beton!


 


Geri Dön