29 / 03 / 2024

1939 yılında Bayındırlık'tan Yenikapı'da yapılacak limana itiraz!

1939 yılında Bayındırlık'tan Yenikapı'da yapılacak limana itiraz!

1939 yılında Prost'un hazırladığı plana göre Yenikapı'da yapılması düşünülen İstanbul Limanı'na Bayındırlık Bakanlığı'ndan itiraz gelmiş. Bayındırlık, limanın Yenikapı yerine Yedikule'de, sur dışında yapılmasını uygun görmüş.



1939 yılında Bayındırlık tan Yenikapı da yapılacak limana itiraz!


Yeni liman


Nafıa Vekaleti Yedikule'yi muvafık buluyor


    Şehircilik mütehassısı B. Prost, müstakbel İstanbul Limanı'nın Yenikapı'da tesisini muvafık görmüştü. Yeni büyük liman ile civarındaki tesisat vücuda getirilinceye kadar şimdiki limanın muvakkat mahiyette kabul etmiş, burada ne gibi tesisat vücuda getirileceğini göstermiştir. 

    Yenikapı'da yapılacak limanın etrafında büyük antrepolar, kömür depoları, sanayi müesseseleri vücuda getirilecek ve bir de amele evlerinden mürekkep bir mahalle teşekkük edecektir. Şehrin limanı buraya nakledildiğine göre burası aynı zamanda bir ihraç iskelesi olacağından, Sirkeci İstasyonu yerine Yenikapı büyük ihraç istasyonu olacaktır. 

    B. Prost'un planına Nafıa Vekaleti itiraz etmiştir. Nafıa Vekaleti Yenikapı'nın şehir hududu içinde, bilhassa sur dahilinde bulunduğunu, çok geniş tesisata ihtiyaç görülen müstakbel liman için muvafık olmadığını göz önüne almış, yeni limanın Yedikule haricinde tesis edilmesini muvafık görmüştür. Sur haricinde yapılacak bu limandan şehre doğru ilerleyecek yolların istikameti de tespit edilmiştir. 

    Şehircilik mütehassısı, Yenikapı başlangıç olmak üzere birçok yollar göstermişti. Limanın Yedikule'de tesisi üzerine, nazım planın İstanbul semtine ait esaslı hatlarından çoğunu değiştirmek lazım geliyor. 

    B. Prost, martta geldiği zaman, Vekalet'in itirazı hakkında mütalaasını bildirecektir. 


Akkşam 27 Şubat 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön