20 / 04 / 2024

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzim etmeye karar vermiş. Hazırlanan projeye göre, Taksim Meydanı 85 metre daha genişleyecekmiş ve abide meydanın ortasına konulacakmış.



1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!


Taksim Meydanı nasıl tanzim edilecek?


Abide 85 metre genişliğinde olarak yeni meydanın ortasında yeşilliğe naklonulacak


    Belediye, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzime karar vermiş ve bu maksatla İmar Müdürlüğü tarafından bir de maket yapılmıştır. 

    Makete göre Taksim Kışlası müştemilatından olarak şimdi yıktırılan binaların da arsası ilave edilmek suretiyle şimdiki Taksim Meydanı'ndan Beyoğlu Jandarma Kumandanlığı binasına kadar uzanacak yeni saha, 85 metre genişliğindedir. Bu 85 metrelik saha, şimdiki Taksim Meydanı'ndan daha geniştir. Bu vaziyet karşısında şimdi ortasında abide bulunan Taksim Meydanı'ndan tiyatro binasına kadar geniş bir yeşilliği ihtiva edecektir. 

    85 metre genişliğindeki bu meydanın şimdi jandarma karakolu binasıyla yanındaki bina arsasında şehrin müstakbel büyük tiyatrosu yapılacak ve bu tiyatro binası, şimdi Taksim Meydanı'ndan da bütün ihtişamıyla görülebilecektir. Yeni meydanın ortası, Taksim Meydanı'ndan tiyatro binasına kadar geniş bir yeşilliği ihtiva edecektir. 

    Diğer taraftan meydanın şimdi İstanbul Kulübü ile yanındaki binalardan bir kısmı istimlak edilerek burası denizden görülecek şekilde güzel bir teras haline getirilecektir. Terasın tam karşısında ve şimdi Taksim Kışlası tarafından işgal edilen sahanın meydana bakan cephesinin tam ortasında ağaçlarla, yeşilliklerle süslenmiş bir yaya yolu bulunacaktır. Bu gezinti yolu, yeni meydandan itibaren Taksim Bahçesi içinden ve ileride yeşil saha ittihaz edilecek Surp Agop Mezarlığı'ndan ve Harbiye Mektebi arkasından geçmek suretiyle Valikonağı Caddesi'ndeki yeşil sahaya kadar uzatılacaktır. Bu gezinti yolunun zemini, yeni meydanın zemininden merpenle çıkılacak surette yüksek olacak, gezinti yolu ve methalinde resmi bayramlardaki merasim için daimi bir tribün bulunacaktır. 

    Bu uzun yaya yolunun meydana bakan methalinin her iki tarafında da binalar bulunacaktır. Ancak bu yeni meydan tanzim edildikten sonra Taksim'deki abidenin eski yerinde bırakılıp bırakılmaması mevzu bahsolmuştur. 

     Vali ve Belediye Reisi B. Lütfi Kırdar, bu maksatla Maarif Vekaleti tarafından güzel sahanetlar akademisi tezyini sanatlar profesörlüğüne tayin edilen Profesör Su ile Manisa Abidesi'nin planını yapan ve şimdi abide inşaatının münakaşaya konulması münasebetiyle tekrar davet edilen Fransız heykeltraşı B. Posson'un şehrimizde bulunmasından istifade ederek bu zevatı davet etmiş, B. Prost da dahil olduğu halde yeni maket üzerinde tetkikler yapılmıştır. Neticede bu mütehassıslar da Taksim Abidesi'nin şimdiki mevkinde muhafazasını doğru bulmamışlardır. Çünkü abide, yeni meydanın vaziyetine göre biraz geride kalıyor. 

    Abide, 85 metre genişliğindeki yeni meydanın ortasındaki yeşillik ortasına nakledilecektir. Bunun yeri henüz kati olarak tayin edilmemiştir. Şayet, başka bir mahzur mevzu bahsolmazsa abide şimdiki şekli tamamıyla muhafaza edilmek, ancak kaidesi biraz daha yükseltmek suretiyle nakledilecektir. Bu takdirde şimdi abidenin etrafındaki bahçe ve tramvay kavsi kalkacak, Şişli ve Taksim arasındaki tramvay yolları müstakim bir hale getirilecektir. 


Akşam 3 Kanunuevvel (Aralık) 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön