19 / 04 / 2024

2004 yılında Marmaray Projesi çevreye duyarlı olduğunu ispatlayacakmış!

2004 yılında Marmaray Projesi çevreye duyarlı olduğunu ispatlayacakmış!

2004 yılında temeli atılacak Marmaray Projesi çevreye duyarlı olduğunu ispatlayacakmış ve projede her detay üzerinde duruluyormuş. Kazı öncesinde Marmara'da yaşayan balık türünün yumurtlama ve göç mevsimi dahi tespit edilecekmiş.



2004 yılında Marmaray Projesi çevreye duyarlı olduğunu ispatlayacakmış!


Marmaray'da önce balıklar


Tüp geçit projesinin kazı çalışmalarına balıkların yumurtlama ve göç sırasında ara verilecek, tarihi eserler kurtarılacak


     ANKARA - Asya ve Avrupa Yakası'nı denizaltı geçişiyle birleştirecek olan 'tüp geçit' (Marmaray) projesi çevreye duyarlı olduğunu kanıtlayacak. Projenin çevresel etkileri incelenirken Marmara Denizi'nde yaşayan balıkların yumurtlama ve göç mevsimleri dikkate alınacak. 

     Bu ay temeli atılması planlanan 19 yıllık  Marmaray  Projesi'nde her detay üzerinde hassasiyetle duruluyor. Projenin çevreye ve arkeolojiye zarar vermemesi için kazı çalışmaları öncesinde Marmara Denizi'nde yaşayan 200 tür balığın yumurtlama ve göç mevsiminin tespit edilmesi planlanıyor. Bu dönemde kazı çalışmaları durdurulacak. 


     Tarihi eserler 


     Proje güzergahında bulunan Yedikule, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonlarında çıkacak tarihi eserler de korunmaya alınacak. Kazılarda çıkarılacak tarihi eserler Arkeoloji Müzesi'ne bildirildikten sonra, Haydarpaşa'daki Ulaştırma Bakanlığı DLH Bölge Müdürlüğü'ndeki bin metrekarelik bir tesiste sergilenecek. 


     Tamamen çevre dostu 

 

     Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projenin 'çevre dostu' olduğunu düşünüyor: ''İstanbul trafiğinde yüzde 8 azalma olacak. Bu da hava kalitesini iyileştirecek. Ayrıca tarihi yarımadaya giren araç sayısı da azalacak. Böylece hava kirliliğinden kaynaklanan tarihi eserleri de etkileyecek olan asit yağmurlarında da azalma olacak. Bazı hastalıkların görülme sıklığı oran olarak düşecek.'' 


     19 yıllık rüya 


     Projenin fizibilite çalışmaları 1985'te başlamıştı. Kaynak sıkıntısı nedeniyle 1994'e kadar durdurulan proje, 1998'de yeniden ele alınmış, 1999'da Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ile kredi anlaşması imzalanmıştı. Projenin bu ay temeli atılacak.


Radikal 4 Nisan 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön