25 / 04 / 2024

2006 yılında konutta kriz indirimi!

2006 yılında konutta kriz indirimi!

2006 yılında döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmayla beraber faizlerdeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirmiş. Piyasaya güvenin azalması konut firmalarını zora sokmuş ve firmalar fiyat düşürmeye başlamış.



2006 yılında konutta kriz indirimi!


Konutta kriz indirimi


Faizlerdeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi. Bazı firmalar fiyat düşürmeye hazırlanırken, bazıları faiz sabitleme gibi promosyonlara başvuruyor



BIÇAK GİBİ KESİLDİ


DÖVİZ kurlarındaki aşırı dalgalanma konut kredisi faizlerini yükseltti. 1-2 ay öncesine kadar yüzde 1.06'ya, hatta yüzde 1'in bile altına düşen bankaların uyguladığı konut kredisi faiz oranları, son dalgalanmayla birlikte yüzde 1.65'lere kadar fırladı. Para dergisinin haberine göre, piyasalardaki bu dalgalanma tüketiciyi tedirgin etmiş olacak ki, konut satışları bir anda bıçak gibi kesildi. Başlayan ve inşaatı devam eden projelerde, daha pek çok konut hala satılmayı bekliyor. Piyasalarda, başlayacağı açıklanan bazı yeni konut projelerinin ise bir süre ertelendiği söyleniyor.


KIYASIYA PAZARLIK...


ŞİMDİ en çok merak edilen konu, satışlar durunca konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceği. Faizlerdeki artışla birlikte duran satışlar, konut firmalarını zora soktu. Projeleri yürütebilmek ve konut satışlarını devam ettirmek isteyen firmaların, karlarından feragat edip fiyatları indirmesi bekleniyor. Hatta bazı firmalar daha önce reklamlarında kullandıkları ve internet sitelerinde yayınladıkları fiyat tablolarını kaldırdı. Satış ofisleri telefonda bilgi bile vermiyor. Yüz yüze görüşmelerde ise kıran kırana bir pazarlık yapıldığı belirtiliyor...


PROJELER TEHLİKEDE


FİYAT konusunda inşaat piyasasında farklı görüşler hakim. Bazı projelerin baştan yüksek fiyatla satışa çıktığını vurgulayan  TOKİ  İştiraki Emlak Pazarlama İnşaat ve Ticaret'in Genel Müdürü Mehmet Erdal, ''Bundan böyle yeni projelerde fiyatlar daha düşük olacaktır'' diyor. Halkalı'daki Avrupa Konutları'nı inşa eden Özsaya ve Gün-Er İnşaat ortaklığı aylık yüzde 1.15 faizle konut alanlara 30 Ekim'de dairelerine taşınmalarını taahhüt ediyor. Ayrıca kredi ödemelerini 2007 Nisan'ına sarkıtıyor. Sur Yapı da 6 yıla kadar kredi kullananların aylık faizini yüzde 1.07'de sabitledi. 


'ŞANTİYELER BOŞALACAK'


Firmalar çeşitli yollarla satışlarını artırmaya çalışırken, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, ciddi uyarılarda bulundu. Maliyet artışının inşaatları durma noktasına getirdiğini söyleyen Eren, hükümetten acilen destek beklediklerini ifade etti. ''Böyle giderse çok yakında tüm müteahhitler TOKİ şantiyelerini boşaltacak'' diyen Eren, şöyle devam etti: ''TOKİ şu anda inşaat yapmaktan ziyade satmakla ilgili sıkıntı yaşıyor. Olağanüstü maliyet artışıyla mevcut sözleşmelerdeki fiyat farkını ödeme modelleri karşılamıyor...''


Fiyatını artıranlar da var


ÇOK sayıda firma satışlarını artırmak için indirim yaparken, euro ve dolarla satış yapan bazı firmalar ise ufak tefek fiyat ayarlamasına gidiyor. Ataköy Konakları'nda 6 ay öncesine göre, fiyatlar 6 bin ile 54 bin euro kadar artmış. Allmond Hill projesinde de 34 bin ile 100 dolar arasında artış gözleniyor. 

Müşteri çekmek için projenin çıkış fiyatlarını düşük tuttuklarını belirten firmalar, talep arttıktan sonra fiyatları olması gereken seviyeye çektiklerini belirtiyorlar.


(2006 yılında 1 dolar 1.59 liraya, Reşat Altın ise 156 liraya satılıyormuş.)


Takvim 18 Haziran 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön