19 / 04 / 2024

2015 yılında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

2015 yılında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşümde evi ve işyeri yıkılan kimselerin mağduriyetinin en aza indirgenmesi için devlet birtakım finansal destek sağlıyor. Peki, 2015 yılında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?



2015 yılında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılıyor. Bu süreçte evi ve işyeri yıkılan kimselerin mağduriyetinin en aza indirgenmesi için devlet birtakım finansal destek sağlıyor.


Bu destek arasında kentsel dönüşüm kira yardımı bulunuyor. Kanunen anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Başvurular il Müdürlüklerine yapılıyor. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletiyor. 


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabiliyor. 


Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak, kentsel dönüşüm kira yardımındaki bu "5 aylık toplu ödeme"den de vazgeçildi.


Ayrıca kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı getirildi. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılacak. Peki, 2015 yılında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?


2014 yılında 680 TL olan kira yardımı miktarını 735 TL oldu. Ocak 2015 itibariyle kentsel dönüşüm kira yardımı, aydan aya ödenecek.


Kentsel dönüşümde iki ev için kira yardımı alınabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön