24 / 04 / 2024

2017 gayrimenkul vergi dönemi başladı!

2017 gayrimenkul vergi dönemi başladı!

Bugün itibariyle tüm gayrimenkul sahipleri emlak vergisi, bazıları çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış vergisi ödeyecek..



Ev, işyeri, arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren vergi dönemi bugün başladı. 1 Mart itibariyle tüm gayrimenkul sahipleri emlak vergisi, bazıları çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış vergisi ödeyecek. 


Kimi vergiler ilçe belediyesine, kimi vergiler ise vergi dairesine ödenecek. İşte tek tek gayrimenkul vergileri detayları;


1. Emlak vergisi 2017 

MükellefTüm gayrimenkul sahipleri
Ödeme tarihleri1 Mart-31 Mayıs ile Kasım ayı.
Ödeme yeriİlçe belediyesi

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Vergi ödemeleri ilçe belediyesine yapılıyor.

Emlak Vergisi Oranları 2017
Normal yöredeBüyükşehirde
MeskenBinde 1Binde 2
İşyeriBinde 2Binde 4
ArsaBinde 3Binde 6
AraziBinde 1Binde 2

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her geciken ay için yüzde 1.40 oranında gecikme cezası uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.


2. Çevre temizlik vergisi 2017

MükellefKonut ve işyeri kullanıcıları
Ödeme tarihleri1 Mart-31 Mayıs ile Kasım ayı.
Ödeme yeriİlçe belediyesi

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunmuş olduğu temizlik hizmetinden yararlanan konut ve işyeri kullanıcılarından tahsil ediliyor. Emlak vergisi ile aynı dönemde ve aynı yere ödenebilen çevre temizlik vergisini arsa ve arazi sahipleri ödemiyor. Ayrıca boş olan konut ve işyeri için de çevre temizlik vergisi için ödeme yapılmıyor.


2017 konut çevre temizlik vergisi bedelleri

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak belirlendi.


2017 işyeri çevre temizlik vergisi bedelleri

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

2017 gayrimenkul vergi dönemi başladı!

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

2017 gayrimenkul vergi dönemi başladı!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

2017 gayrimenkul vergi dönemi başladı!


3. Kira gelir vergisi 2017

Mükellef2016'da kira geliri elde edenler
Ödeme tarihleri1 Mart-31 Mart ile Temmuz ayı.
Ödeme yeriVergi dairesi


Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmazın kiraya verilmesi halinde bir sene içinde elde edilen gelir için ödeniyor. Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. 2017 yılı vergilendirmesi için konutlarda 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırın üstünde gelir elde edenlerin 25 Mart'a kadar beyanname vererek, ödemelerini 31 Mart'a kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi için ödemeler vergi dairesine yapılıyor.


4. Değer artış kazancı vergisi 2017

Mükellef2016'da 5 yıllık taşınmazını satanlar
Ödeme tarihleri1 Mart-31 Mart ile Temmuz ayı.
Ödeme yeriVergi dairesi


Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Kanunen edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılan taşınmazın satılarak gelir elde edilmesi halinde, bu gelir için vergi ödemesi yapılıyor. Gelirin vergilendirimesi için yine istisna sınırından yüksek oranda gelir elde edilmiş olması gerekli. Bu sınır 2017 için 11 bin TL olarak belirlendi. Vergi için 25 Mart'a kadar beyanname verilmesi ve ilk taksitin 31 Mart'a kadar ödenmesi gerekiyor. Değer artış kazancı vergisi ilgili vergi dairesine ödeniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön