18 / 04 / 2024

2017, gayrimenkulün yılı olacak!

2017, gayrimenkulün yılı olacak!

Gayrimenkul uzmanı Köksal Ünal: “2017 yılında faizlerin düşmesi ve dövizin geldiği noktada yatırım yapılabilirlikten çıkması, 2017’yi sadece konut satışları değil, ticari gayrimenkuller ve arsa satışlarının da altın yılı yapacak”



Gayrimenkul uzmanı Köksal Ünal, piyasa trendleri dikkate alındığında yatırımda 2017’nin “gayrimenkulün yılı” olacağını bildirdi. 


Köksal Ünal, sektörde geçen yılki performansı değerlendirdi ve bu yıla ilişkin öngörülerde bulundu. Ünal, 2016 yılında siyasi ve dış politika alanındaki gelişmelerin yansımaları ile ekonomik hayatta yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, tüm bunlara rağmen gayrimenkul sektörü ve genel ekonomik performansın iyi olduğunu vurguladı. Ünal, vatandaşların dövizlerini bozdurarak ekonomilerine sahip çıkmalarının da altını çizdi.


Devletin faizler konusunda gösterdiği hassasiyetin de etkisiyle 2016’nın son çeyreğinde gayrimenkul satışlarında hızlı artışlar yaşandığını belirten Ünal, bunun 2017 yılı için de sektöre güven verdiğini söyledi. Ünal, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından konut satışlarında Ağustos’ta hız keserek yüzde 2’ye düşen yıllık artışın izleyen dönemde kredi faizlerinde sağlanan kolaylıklar ve vatandaşların ekonomiye sahip çıkması ile Eylül’de yüzde 17,8’e yükseldiğine dikkat çekti. Ünal, izleyen dönemde satışlardaki artışın ivme kazandığını, konut satışlarının Ekim ve Kasım aylarında geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 25,1 artış gösterdiğine dikkat çekti. Ocak-Kasım dönemi itibariyle birikimli satış sayısının yüzde 4,5 artışla 1 milyon 198 bin 740 adede ulaştığını belirten Ünal, Ekim ve Kasım’daki ivmenin Aralık’ta da devam etmesiyle, yılın tümündeki satış sayısının 1 milyon 350 bine yakın bir düzeyde çıkmasının beklendiğini kaydetti. 


2017 gayrimenkulde “altın yıl”…

Köksal Ünal, 2016’da başlayan trendin devamı olarak 2017’de sektörde yaşanacak gelişmelere ilişkin öngörülerini şöyle açıkladı:

“2016’da küresel ekonomide devam eden sıkıntıların ekonomimize ister istemez yansımaları oldu. Aynı zamanda bölgemizde, çevremizde yaşanan savaşın olumsuz yansımalarını hissettik. Giderek dozu artırılan terör korku ve kaygıyı büyüterek aynı zamanda halkın tüketim, yatırım kararlarını da bozmak, ekonomimize darbe vurmak istedi. Bu da yetmez gibi 15 Temmuz’da meşru hükümeti devirmeye, iktidarı ele geçirmeye yeltenen bir silahlı darbe girişimi yaşadık. Kurlardaki hızlı artışlar tedirginliğe yol açtı. Bu gelişmelerin gayrimenkul sektöründe de olumsuz etkileri hissedildi ancak bunlar geçiciydi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen sektörümüz canlılığını korudu. Devlet önlemler alırken, vatandaş da milli ekonomiye sahip çıktı. Yükselen kurlara karşı vatandaşa ‘dövizini bozdur gayrimenkul al’ dedik. Özellikle son çeyrekte, faizle ilgili alınan önlemlerin de etkisiyle gayrimenkul adeta şaha kalktı. Satışlarda; Eylül, Ekim, Kasım’da ve henüz istatistikleri açıklanmamış olsa da Aralık ayında rekor artışlar yaşadık. Bu gelişmeler bize 2017 için güven verdi. Yıla, güvenle ve pozitif başlıyoruz. 2017 yılında faizlerin düşmesi, dövizin geldiği noktada yatırım yapılabilirlikten çıkması, konuta yatırımı daha da artıracak. 2017, sadece konut satışları değil, ticari gayrimenkuller ve arsa satışlarında da canlı bir yıl olacak. İnşaat firmalarının da satışları destekleyecekleri ve özel proje  faiz oranlarıyla gayrimenkul alımını avantajlı hale getireceklerine, 2017’nin sektörümüz için bir altın yıl olacağına yürekten inanıyorum.”


Geri Dön