20 / 04 / 2024

2019 yılı yatırım programının kabulü ve uygulanmasına dair karar!

2019 yılı yatırım programının kabulü ve uygulanmasına dair karar!

Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, 30690 sayılı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. 



Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü 30690 sayılı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında açıklandı. 

2019 yılı Yatırım Programı'nda, proje tutarı 977 milyar lira, 2018 sonu kümülatif harcaması 409 milyar lira olan 2 bin 964 proje yer aldı.

CUMHURBAŞKANI KARARI
Karar Sayısı: 767
Ekli “2019 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Karar’ın 'yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir.

2019 YILI YATIRIM PROGRAMININ KABULÜ VE UYGULANMASINA DAİR KARAR
MADDE 1 - (1) Bu Karar, 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 2 - (1) Bu Karar ekinde yer alan 2019 Yılı Yatırım Programında yer alan projelerin her türlü parametre değişikliği, yıl içinde yatırım programına proje alınması ya da çıkarılması, projelere ve kamulaştırma tertiplerine ek ödenek tahsis edilmesi işlemleri Strateji /ve Bütçe Başkanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığından görüş alınarak Cumhurbaşkanı onayına sunulur.

(2)Aşağıdaki hususlar kurum üst yöneticisinin onayıyla karara bağlanır. Söz konusu şlemler hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına bilgi verilir.

a)Toplu projelerde ve yatırım programında detayı tadat edilmemiş toplulaştınlmış projelerde alt projelerin belirlenmesi, ana proje parametrelerine bağlı kalmak kaydıyla ad, yer, süre, karakteristik ve ödenek değişikliği,

b)Projeler kapsamında ihale edilmiş işlerin sözleşme bedelinde (ihale bedeli) fiyat ve kur değişikliğinden kaynaklanan artış ile anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen işlerde sözleşme bedelinin toplamda % 10'una; birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen işlerde toplamda % 20’sine kadar iş artışından kaynaklanan proje maliyet değişikliği; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale edilmiş projelerde ise sözleşme bedelindeki iş artışından kaynaklanan %30’a kadar maliyet değişikliği,

c)Maliyeti 250 milyon TL’nin altında olan ihale edilmemiş projelerde %10’a kadar maliyet değişikliği,

ç) Detayı tadat edilmemiş toplulaştınlmış projelerin alt projelerinde; ana proje maliyetinde en fazla %10’a kadar artışa yol açan %20’ye kadar maliyet artışı,

d)2019 yılında bitirilmesi programlanmış projeler hariç süre değişikliği,

e)Aynı sektör ve alt projeler arası ödenek aktarmaları ile GAP, DAP, KOP ve DOKAP kodlu projelerin her bir bölgenin kendi içindeki ödenek aktarmaları,

f)Bakanlıklar ve bağlı kuruluşlara ait iz ödenekli projelere yıl içinde ödenek aktarması.

(3)Yıllık projelerin ödenek değişikliğinden kaynaklanan maliyet değişikliği kendiliğinden yapılmış sayılır.

(4)Detayı tadat edilmiş toplulaştınlmış projelerin alt projeleriyle ilgili işlemler müstakil projelerdeki gibi uygulanır.

(5)Maliyeti 10 Milyon TL’nin üzerinde olan yeni proje teklifleri fizibilite raporu ile birlikte sunulur.

(6)Yatınm projelerinin teklif, yıl içi işlemler ve izleme süreçleri Kamu Yatırımları Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. İlgili sistem Hazine ve Maliye Bakanlığının izlemesi için erişimine açılır.
MADDE 3 - (1) Bu Kararda Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin kullanımı ve devrine ilişkin hususlar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.

MADDE 4 - (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 - (1) Bu Kararı Cumhurbaşkanı yürütür.

2019 YILI YATIRIM PROGRAMI
2019 Yılı Yatının Programı, 2019-2021 Orta Vadeli Programında ve 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında öngörülen hedefler doğrultusunda hazırlanmıştır.

2019 Yılı Yatırım Programında; Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri, Özel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar, kamu payı yüzde 50'nin üzerindeki İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Kamu İktisadi Kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıkları, Özelleştirme Kapsamına Alman Kuruluşlar, Sosyal Güvenlik Kurumlan, Döner Sermayeli Kuruluşlar, İller Bankası, dış proje kredisi kullanan Büyükşehir Belediyeleri ile diğer belediyeler tarafından gerçekleştirilecek yatırım projeleri sektörel bazda düzenlenmiştir.

Yatırım projeleri; "etüd proje işleri", "devam eden projeler" ve "yeni projeler" olarak tasnif edilmiştir. Her proje için; proje numarası, adı, yeri, karakteristiği, başlama ve bitiş yılı, proje tutarı, 2018 sonuna kadar tahmini harcama miktarı ve 2019 yılı ödeneği ayn ayrı gösterilmiştir.

Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi kapsamındaki projeler ile Yeşilırmak Havzası Gelişim Projesi ve Zonguldak, Bartın, Karabük Bölgesel Gelişme Projesi kapsamındaki projeler, proje adlarının sonlarına sırasıyla "GAP", "DAP", "DOKAP", "KOP", "YHGP" ve "ZBK" kısaltmaları eklenerek gösterilmiştir. Avrupa Birliği fonlarından desteklenecek projelere "AB" kısaltması eklenmiş veya "AB Müktesebatma Uyum" projesi olduğu belirtilmiştir. Altında "GAP", "DAP", "DOKAP" ve "KOP" satırları yer alan toplulaştırılmış projelerde söz konusu satırlar bilgi amaçlı verilmiştir.

Kuruluşların 7156 sayılı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan sermaye transferi ödeneklerinden sadece kamu yatırımı niteliğini taşıyanlar kuruluş ve sektör yatırım ödeneği toplamına dâhil edilerek, kanuı yatırımı niteliğinde olmayıp kamu sektörü dışına transfer niteliğinde olan ödeneklerin bir kısmı ise kuruluş ve sektör yatırım toplamına dâhil edilmeden 2019 Yılı Yatırım Programı ile ilişkilendirilmiştir. Genel ve Özel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin yatırım ödeneklerine yatırımlarla ilgili personel giderleri, gayrimenkul alımı ve kamulaştırma ödenekleri ile şehir hastanelerinin kira ödemeleri dâhil değildir.

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlanın gayrimenkul alımı ve kamulaştırma ödenekleri hariç olmak üzere, yatırım nitelikli projelerine bilgi amacıyla 2019 Yılı Yatırım Programında yer verilmiştir.

7156 sayılı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda; Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDEŞ) kapsamında köylerin altyapı ihtiyaçları için il özel idareleri ve/veya köylere hizmet götürme birliklerine kullandırılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin 12.01.32.00-06.1.0.08-1-07.1 tertibinde 1.496.700 Bin TL ödenek tahsis edilmiştir. Söz konusu ödenek Yatırım Programı toplamına dâhil olmayıp, kullanımı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 10 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu ödenek ile ihtiyaç halinde yıl içinde aktarılacak ilave ödeneğin il ve ilçe bazmda dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin esas ve usuller Cumhurbaşkanı tarafından karara bağlanacaktır.

7156 sayılı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda; Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atıksu projelerini gerçekleştirmek üzere İller Bankası Anonim Şirketine tahakkuk ettirilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin 12.01.32.00-06.1.0.09-1-07.1 tertibinde 836.511 Bin TL ödenek tahsis edilmiştir. Söz konusu ödenek Yatırım Programı toplamlarına dahil olmayıp, kullanımı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 10 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir. SUKAP için tahsis edilen bu ödeneğin belediyeler bazmda dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin esas ve usuller Cumhurbaşkanı tarafından karara bağlanacaktır.

2019 Yılı Yatırım Programında bütün nakdi yatırım değerleri program yılı fiyatlarıyla (2019 yılı fiyatlarıyla) ve "Bin TL" bazmda verilmiştir. 2019 yılı ortalama program kuru dikkate alınmıştır.

2019 yılı yatırım programının kabulü ve uygulanmasına dair karar!

2019 Yılı Yatırım Programı açıklandı!


Geri Dön