24 / 04 / 2024

2020 emlak vergileri ne zaman ödenecek?

2020 emlak vergileri ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi ödeme işlemleri her yıl iki taksit şeklinde, belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılıyor. Yılda iki taksit şekilde ödenen emlak vergisinin ilk taksiti mayıs ayı ile birlikte başladı...



Vergi mükellefi milyonlarca vatandaş her yıl iki taksit şeklinde emlak vergisi ödemesi yapıyor. Vatandaşların taksit ödemelerini belirtilen tarihlerde gerçekleştirmesi gerekiyor. 

Peki emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergileri hangi tarihte ödenecek? İşte emlak vergisiyle ilgili her şey...

Koronavirüs sonrası vatandaşlar emlak vergisi ödemelerinin de ertelenmesini bekledi. İlk taksit ödemeleri 1 Mayıs'ta başlayan emlak vergisinin son ödeme tarihinde erteleme yapılıp yapılmayacağı merak edildi. Özellikle koronavirüs salgını sonrasında kira ödemeleri aksayan taşınmaz malikleri ise vergilerin ertelenmesini talep etti. 

Geçtiğimiz yıl satın alınan evin 2020 yılı vergisi alıcı tarafından ödenecek. 2020'de satın alınan evlerin vergisi ise satıcıya ait. 2020'de ev alan kişiler, 2021'de emlak vergisi mükellefi olacak. 

Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılacak? 

Yılda iki taksit şekilde ödenen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mayıs'ta başladı. 31 Mayıs'ta ilk taksit ödemeleri sona erecek. İkinci taksiye ödemeleri ise Kasım ayında gerçekleştirilecek.

Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır? 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyen vatandaşların, belediyelere gitmeleri veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sağladığı İnternet Vergi Dairesi'nden sorgulama yapmaları gerekmekte. 

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Ödeme ile ilgili belediyelerden alınan beyannamenin doldurulması gerekmekte. Bunun yanında beyanname için başvuru yapılırken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopileri hazır bulundurulmalı. Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası da belirtilmelidir. 

Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabiliyor. 

Kimler emlak vergisinden muaf?

Geliri olmadığını beyan eden kişiler, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimlerin brüt 200 metrekareyi geçmemek koşuluyla sahip oldukları evler için herhangi bir emlak vergisi ödemeyecekleri duyuruldu.

Kimler emlak vergisi ödeyecek?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi ödemeleri yapmakla yükümlü. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen yükümlü.

Emlak vergisi ödemeleri nasıl hesaplanır?

Normal Yörelerde Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 2 Binde 4
Meskenlerde Binde 1 Binde 2
Arazilerde Binde 1 Binde 2
Arsalarda Binde 3 Binde 6 şeklinde ödemeler gerçekleştiriliyor. 

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken var. 

Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; 

İkincisi ise belediyelerde kurulacak taktir komisyonları tarafından belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü.

Asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ise belediye taktir komisyonları tarafından hesaplanacağından; belediyeden belediyeye değişiklik göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre değişebilecek.

4 senede bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri tekrar hesaplanıyor. Son olarak 2017'de hesaplanan değerler, 2021'e kadar geçerli oldu. Ara senelerde tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı da ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak hesaplandı. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 şeklinde artırılarak düzenlenecek.

Emlak vergisi 'online' ödenebiliyor!

Emlak vergisi ödemeleri artık internet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak emlak vergisi ödeme işlemini yapılabiliyor. Emlak vergisi ödemesine e-Devlet üzerinden giriş yapılabilir. 

Emlak vergisi hesaplama örneği
 
Değerin binde 2'si

Rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre hesaplanan oranlar belirlenerek, vergi bedeli hesaplanıyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

İşyerleri için ise; büyükşehirlerde binde 4, diğer şehirlerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer şehirlerde binde 1 şeklinde belirleniyor.

Meskenin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 130.000.00 TL

2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: Yüzde 11,29

Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 144.677.00 TL

Bin TL'ye kadar olan kesirler dikkate alınmadığı için verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 144.000.00 TL şeklinde olacaktır. 

Emlak vergisi ödemelerinde 'online' dönem!

2020 emlak vergisi ödemeleri başladı!

Mücbir sebebin emlak vergisine etkisi!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön