24 / 04 / 2024

2020 tapu harcı hesaplama!

2020 tapu harcı hesaplama!

Gayrimenkul alırken ya da satarken tarafların belli oranlarda harç ödemeleri gerekiyor. Peki, 2020 yılında yapılan satış işlemi için ne kadar harç ödemesi yapılacak? İşte 2020 tapu harcı hesaplama...



Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin alım satıma konu olması durumunda söz konusu işlemler tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu işlemler için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri gerekiyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

Taşınmaz alım satım işlemi taşınmazın olduğunu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde yaşanıyor ise en yakın tapu müdürlüğünde yapılabiliyor. Tüm tapu müdürlükleri birbirleri adına işlem yapmaya yetkili olup. Ayrıca yurtdışında da Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Temsilciliğinde işlem yaptırılabiliyor.

2020 tapu harcı hesaplama

Gayrimenkul tapu harcı binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcın hem alıcının hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor.

2020 tapu harcı hesaplama örneği

Gayrimenkul Satış Fiyatı: 300 bin TL
Tapu Harcı Oranı: Binde 20
Alıcının Ödeyeceği Tapu Harcı: 6 bin TL
Satıcının Ödeyeceği Tapu Harcı: 12 bin TL

Tapu ve Kadastro Harçları 2020!

2019 tapu harcı hesaplama!

 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön