25 / 04 / 2024

2019 tapu harcı hesaplama!

2019 tapu harcı hesaplama!

Tapuda yapılan alım satım işlemleri için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri gerekiyor. Peki, 2019'da yapılan satış işlemi için ne kadar harç ödemesi yapılacak? İşte 2019 tapu harcı hesaplama örneği...



Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin alım satıma konu olması halinde söz konusu işlemler tapu dairesinden yapılıyor. Tapuda yapılan bu işlemler için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri gerekiyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.

2019 tapu harcı hesaplama

Tapu harcı binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcın hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Buna göre, 200 bin liralık bir evin satışa konu olması halinde 4 bin lira alıcı ve 4 bin lira satıcı olmak üzere 8 bin lira ödenmesi gerekiyor.

2019'da tapu harcı indirimi olur mu?

2017 ve 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile tapu harcında indirim yapıldı. Tapu harcı konut ve işyerleri için binde 20 oranından binde 15'e düşürüldü. Söz konusu indirim 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek. Ancak 2019'da aynı indirimin olup olmayacağı henüz belli değil.


5 soruda tapu harcı indirimi 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön