26 / 04 / 2024

2021 kira çarpanı ne olmalı?

2021 kira çarpanı ne olmalı?

Satın alacağınız konutun fiyatını, belli bir süre kullanım hakkı olan kiraya bölünmesi ile belirlenen kira çarpanı nedir? 2021 kira çarpanı ne olmalı? İşte merak edilenler...



2021 kira çarpanı ne olmalı?

Yatırım düşüncesiyle alınan gayrimenkullerde ilk olarak akla gelen ise gayrimenkulün kiraya verilmesi oluyor. Kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili olarak da alınan gayrimenkulün karlı bir yatırım olup olmadığının hesaplanması gerekiyor. Kira çarpanı da özellikle alınan gayrimenkulün kendisini ne kadar sürede amorti edeceği ve alınan gayrimenkulün kararlı olup olmadığının ortaya çıkaran bir hesaplama türü oluyor. 

Gayrimenkul fiyatı, kira geliriyle kaç ay sonra tekrar kazanılıyorsa yani kendini amorti ediyorsa o gayrimenkulün kira çarpanı ile belirleniyor. Gayrimenkule ödediğiniz parayı aylık brüt kira gelirine böldüğünüzde gayrimenkulün aylık kira çarpanını, aylık kira çarpanını da 12'ye böldüğünüzde yıllık kira çarpanı hesaplanıyor.

2021 kira çarpanı ne olmalı?

Kira çarpanı hesaplama 2021

Aynı lokasyonda, aynı yapı kalitesinde farklı büyüklükte iki konut olduğunu düşünelim. Birisinin kirası 1.500 TL, diğerinin ki 3.000 TL olsun. Bir varlığın değeri onların faydalarıyla orantılıysa, o zaman 3.000 TL kira getirisi olan konutun değerinin, 1.500 Tl kira getirisi olan konutun değerinin iki katı kadar olması bekleniyor.

Kira çarpanı = konutun değeri / piyasa kirası

Bu durumda, 360 bin TL değerindeki bir konutun piyasada aylık 1.500 liradan kiraya veriliyorsa kira çarpanı 240'tır. Bunu yıllık olarak ifade edersek, kira çarpanı (240: 12 ay) 20 yıldır. 

Bu durumda benzer lokasyondaki benzer nitelikli gayrimenkullerin kira çarpanlarının birbirine yakın olmaları bekleniyor.

2021 kira çarpanı ne olmalı?

2021 kira çarpanı ne olmalı?

''2021 kira çarpanı ne olmalı?'' sorusunun yanıtı henüz belli olmasada, İstanbul'da 2020 yılı 1. çeyrek sonu itibariyla konutlar için ortalama kira çarpanı 266 ay yani yaklaşık 22 yıl. Ticari gayrimenkuller için kira çarpanı ise ortalama olarak 200 ay, yani yaklaşık 16,5 yıl oluyor.

Kira çarpanı zaman ve mekana göre değişebiliyor. Bu durum tamamen piyasadaki arz-talep ve alternatif yatırım araçlarının getiri ve piyasa faiz oranlarınından etkilenen bir gösterge oluyor. Kira çarpanının artması konut fiyatlarının kira getirisinden daha hızlı arttığını; düşüyor olması da konut fiyatlarının kiralara göre daha zayıf bir seyir izlediğini gösteriyor.

2021 kira çarpanı ne olmalı?

Kira çarpanı nedir, ne olmalı?


Geri Dön