29 / 03 / 2024

Kira artış oranı ne olmalı?

Kira artış oranı ne olmalı?

Kira artış oranı ne olmalı?: Yeni kira kanunu olarak da nitelendirilen Borçlar Kanununda yer alan madde 344'e göre, kira bedelinde yapılacak artışlar, ÜFE oranlarından yüksek olamıyor...



Kira artış oranı ne olmalı?

Yeni kira kanunu olarak da nitelendirilen Borçlar Kanununda yer alan madde 344'e göre, kira bedelinde yapılacak artışlar, ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. 


MADDE 344 - 

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Yukarıda da görüldüğü üzere kanun kapsamında hangi ÜFE oranlarının dikkate alınacağı hususunda bir netlik bulunmuyor. Buna karşın, geçtiğimiz aylarda TÜİK'ten konu ile ilgili olarak bir açıklama yapıldı.


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması öngörülüyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,11 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,20 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %3,60 düşüş ve su sektöründe %1,40 artış olarak gerçekleşti.


Kira artış oranı ne kadar olmalı?

Mayıs 2014 verilerine göre bu ay içinde yenilenecek kira sözleşmelerinde yapılacak zam maksimum yüzde 11,28 oranında olacak.


Kira artış oranları Mayıs 2014!


Geri Dön