28 / 03 / 2024

2021'de ev fiyatları artacak mı?

2021'de ev fiyatları artacak mı?

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ve İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.



Koronavirüs salgını her sektörü olduğu gibi inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Dünya'dan Yener Karadeniz, Hasan Kuş, Leyla İlhan ve Osman Kılıç'ın haberine göre; salgın sonrası açılmalara hazırlanan dünyanın en büyük üreticilerinin hammaddelere olan aşırı talebi ve lojistikte yaşanan konteyner krizi gibi sorunlar dünyada emtia fiyatlarının hızla artmasına neden oldu. 

Kovid-19 salgını sebebiyle inşaat sektörüne yönelik bazı malzemelerin üretiminin sekteye uğraması ve yeterli derecede üretilememesi sebebiyle bir tedarik sorunu oluştuğuna dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Tahir Tellioğlu, “Bu nedenle üretim dengesinin bozulmasına bağlı olarak bir fiyat artışı oldu. İkinci artış ise dövizin yükselmesinden geldi. 2019’un sonunda malzeme kaynaklı hammadde girdilerimizde yüzde 30 artış olurken, geçen yıldan mart ayında kadar yaşanan artış ise yüzde 70’i buldu” açıklamasında bulundu.

2021 de ev fiyatları artacak mı?

Özellikle demir fiyatlarında hızlı artış yaşandığına vurgu yapan Tellioğlu, bunun yanı sıra elektrik malzemeleri, sıhhi tesisat, çimento ve beton fiyatlarında da ciddi artış yaşandığına dikkat çekti. “Hükümetin kendine göre belirlediği enflasyonun yüzde 20-25 olarak düşünüldüğünde müteahhidin bunu ancak yüzde 30’luk bölümünü tolere edebildiğini” söyleyen Tellioğlu, “Şimdi yüzde 50’yi geçince bütçeyi ciddi oranda bozuyor” dedi. Bu durumunda inşaat sektöründe üretimin zamanında yapılması ve maliyetlerin karşılanması noktalarında sıkıntı yarattığını vurgulayan Tellioğlu, sorunun özellikle kamu müteahhitlerini fazlasıyla etkilediğini dile getirdi. Kamuya iş yapan müteahhitlerin öz kaynaklarını kullanarak işi çözmeye çalıştığınai özkaynağı kalmayanların ise iflas noktasına geldiğine dikkat çeken Tellioğlu, “Kamuya iş yapanlarda bir iflas furyası bekliyoruz” dedi.

“Maliyet artışları konut fiyatlarına yansıyacak”

İnşaat sektörünün temel hammaddesini demir ve çimento oluştuğunu ifade eden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, söz konusu iki üründe geçen yıldan bu yana yüzde 50’den fazla artış yaşandığına vurgu yaptı. 

2021 de ev fiyatları artacak mı?

Kurlardaki her artışın maliyet yükünü daha da artırdığını dile getiren Durbakayım, “İnşaat hammadde fiyatlarına özellikle demir ve çimentoya bir anda ve yüksek oranda zam yapılması, kaynak sıkıntısı çeken sektörümüzün elini kolunu bağladı. Bu artışlar direkt konut fiyatlarına yansıyacak” diye konuştu.

Durbakayım, “Sektör olarak devlet büyüklerinden sektördeki çarkların daha iyi dönmesi için teşvik talep ederken gelecek her zam haberi, bizi daha da köşeye sıkıştıracak” dedi.

Hangi illerde ev fiyatları arttı?

Konut fiyatları yükselecek mi?


Geri Dön