19 / 04 / 2024

2022'de ev fiyatları ne olacak? 

2022'de ev fiyatları ne olacak? 

Döviz kurunda düşüş yaşanmaya devam etse de konut fiyatlarındaki artış devam ediyor. Peki gayrimenkul sektörü 2022'yi nasıl geçirecek? 



Konut fiyatları yükselişini sürdürecek. Dolardaki yükseliş konut fiyatlarına aynen yansıdı sonrasında büyük oranda düşüş olsa da piyasa fiyatlamayı yaptı ve bu seviyede  kaldı fiyatlarda düşüş gözlenmemekle birlikte düşüş bekleyişi de bulunmuyor. 

Dövizde ciddi manada düşüş yaşansa da enflasyondaki yüksek seyir konut ve arsa fiyatlarının düşüşünün önündeki en büyük engel konumunda. Gerek ülkemizde gerekse dünyadaki enflasyon yüksek seyretmesi ülkemizde ve dünyada fiyatların yukarı yönlü seyrine devam edeceğini gösteriyor. 

2022 de ev fiyatları ne olacak? 

 Son zamanlarda piyasalarda konuşulmaya başlanan döviz düştü gayrimenkul fiyatlarında düşecek türünde söylentiler yayılmaya başladı.Sebo gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, fiyatlarda aşağı yönde değil yukarı yönde artışlar yaşanacağını dile getirdi. 

Gelecek yıl hakkında değerlendirme yapan Gülçiçek,  "Örnek vermek gerekirse bugünlerde 800 bin TL civarında satılan konutları 6 ay sonra 1,200 civarında satılacağını öngörüyorum. Bunun iki nedeni var arsa ve inşaat yüksek maliyetleri bir diğer taraftan da üretimin azlığı talebin çokluğu fiyatları daha da yukarı çıkaracak gözüküyor." dedi. 

Yükselen konut fiyatları kiraları uçurdu kiralık ev bulmak çok daha zorlaşacak

Gülçiçek,  açıklamasında, "Konut üretimi artmadığı sürece kimse fiyatlarda ve kiralarda gerileme beklemesin inşaatta karlılık oranın çok düşmesi alım gücünün azalması   yüksek üretim maliyetleri piyasanın belirsizliği gibi etkenler bir araya gelmiş durumda bu duruma birde enflasyon eklenince kira fiyatlarının düşmesi değil daha da artması yönünde beklenti yüksek." değerlendirmesinde bulundu. 

Kiralık konut probleminin hemen çözülemeyeceğini belirten Gülçiçek, " Bu kiralık konut sorunu hemen çözülecek bir konu değil bugün tedbirler alınmaya başlansa bile birkaç yıl daha önümüzde duruyor olacak çözüm olarak devletin  TOKİ  kanalıyla çok büyük çaplı konut hamlesine başlaması lazım bir diğer taraftan da inşaatın ana maliyeti olan arsa konusunda yeni alanlar açıp bunu ucuz maliyet ve oranlarla konut üreticilerine sunması gerekiyor yoksa bu kiralık sorunu 2022'ye damgasını vuracak." dedi. 

2022 de ev fiyatları ne olacak? 

Emlakta 2022 nasıl geçecek? 

Gülçiçek, arsa ve arazi piyasasında dövizden ve altından kaynaklı yatay seyirin devam edeceğini fakat düşüş olmayacağını çünkü hissedilen enflasyon yüzde ellilerde böyle bir ortamda insanlar malın değerini koruma mücadelesi verecek emlakçılar açısından önceki yılın hızı olmayacağı görüşünü savunuyor. 

Konut açısından da alım gücünün düşmesi maliyetlerin yüksekliği ve faizlerin hala yüksek seyretmesi konut satışlarında ciddi etkileyecek gözüküyor işyerlerinde de durum piyasanın bozukluğundan işyerinin fiyatı yüksek kira getirisi çok düşük kaldı bu durum da bu yıl işyeri satışlarında yavaşlamayı getireceği açık olarak görünüyor.

2022 de ev fiyatları ne olacak? 

Hayat pahalılığının artacağını belirten Gülçiçek, "Genel giderlerimizde ciddi oranda artacak Yeni yılın en önemli gündem maddesi hayat pahalılığı olacak. Bu yıl varlıkları korumanın büyük başarı kabul edildiği bir yıl olacak." yorumunda bulundu. 

Gülçiçek son olarak, " Biz gayrimenkul sektörü olarak Bütün hesap kitap bu gerçekler üzerine yapmamız daha doğru olacak. Sektörün önünde bu gerçekler duruyor bu gerçekleri görüp buna göre davranmak sektörde kalıcılık açısından çok önemli gözüküyor.Hesabını bu duruma göre yapanlar her zaman olduğu gibi yine kazanacak." yorumunda bulundu.

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!


Geri Dön