29 / 03 / 2024

3.Havalimanı'nda ornitologlar çalışmaya başladı!

3.Havalimanı'nda ornitologlar çalışmaya başladı!

Üçüncü havalimanının yapımı aşamasında kuşların göç yollarıyla ilgili 3 koldan veri toplanıyor. Bir taraftan Environ firması çalışırken, Türkiye’nin önde gelen ornitologlarından oluşan 9 kişilik bir ekip ise sahada çalışma yapıyor.



Üçüncü havalimanının yapımı aşamasında kuşların göç yollarıyla ilgili 3 koldan veri toplanıyor. Bir taraftan Environ firması çalışırken, Türkiye’nin önde gelen ornitologlarından oluşan 9 kişilik bir ekip ise sahada çalışma yapıyor


Yılda 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanlarından olması hedeflenen üçüncü havalimanın inşaatına başlandı. Yaklaşık maliyetinin 10 milyar Euro’yu geçmesi hesaplanan projeyle ilgili tartışılan konuların başında ise kuş göç yolunun üzerinde geliyor. Konuyla ilgili olarak havalimanı ihalesini alan konsorsiyumunun detaylı bir çalışma yaptığı ve konunun 3 farklı ekip tarafından araştırıldığı ortaya çıktı.


Üç farklı çalışma


Kuşların göç yolunda olmasıyla ilgili 3 farklı çalışma yapılarak veriler toplanıyor. İlk çalışma Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Raporu çerçevesinde İngiliz Environ firması tarafından yapıldı ve tamamlandı. Environ tarafından proje sahası üzerinde karış karış incelemeler yapılarak rapor hazırlandı. İkinci ve üçüncü çalışmalar ise devam ediyor. İkinci çalışmayı Türkiye’nin en önemli kuş bilimcileri yani ornitologlardan oluşan 9 bilim adamı tarafından yapılıyor. Üçüncü çalışma ise konsorsiyum tarafından işe alınan 5 ornitolog tarafından yapılıyor.


9 kişilik ekip kuruldu


Bilim adamlarından oluşan 9 kişilik ekip çalışmalarına 2014 Nisan ayında başladı. Sadece proje sahasında değil Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da çalışma alanına dahil edildi. Bahar ve sonbahar dönemlerinde göç hareketleri mercek altına alınarak tüm yıl boyunca kuşların hareketleri gözlemlendi ve çalışmalar hâlâ devam ediyor. Konsorsiyum tarafından işe alınan 5 ornitolog dışında çalışmalarda kullanılmak üzere ABD’den çok özel kuş radarı getirildi ve sahaya kuruldu. Teknolojinin de yardımıyla hangi kuş türlerinin geldiği, nasıl hareket ettikleri, ne kadar süre bölgede kaldıkları, hareket ederken hangi yükseklikten uçtukları, hangi alanları barınma yerleri olarak seçtikleri, hangi güzergahı kullandıkları, uçuş yönleri hakkında veriler toplanmaya başladı. Bu çalışmaya ‘Güvenilir veri seti oluşturma’ adı veriliyor.



İlk veriler geldi


3 farklı ekip tarafından yapılan çalışmalarla ilgili de ilk veriler elde edilmeye başladı. Bu verilere göre İstanbul’un tamamı kuş göç yolu üzerinde bulunuyor. İstanbul’un hangi alanına havalimanı yapılırsa yapılsın kuş göç yolunun dışında kalma imkanı yok. Ayrıca üç farklı havalimanında da araştırma yapıldığı için çarpıcı bir sonuca ulaşıldı. Yapılan araştırmaya göre, bahar döneminde üçüncü havalimanı bölgesinden geçen bazı kuş türleri, dönüşte yani sonbaharda Atatürk Havalimanı güzergahını kullanılıyor. Ancak gidişte 2 kuş varsa dönüşte kuş sayısı yüzde elli artıyor ve 3 oluyor. Çünkü kuşlar yavruları yani genç kuşlarla birlikte dönüş yapıyor.


Senaryolar hazırlanacak


Kuşlarla ilgili veriler toplanırken bir yandan da dünya üzerindeki diğer havalimanlarıyla bağlantıya geçilerek onların çözüm yöntemleri hakkında bilgiler toplanmaya başlandı. Bu konuda teknoloji üreten firmalardan çözüm önerileri alınırken uzmanların bilgisine de başvurulmaya başlandı. Bütün veriler toplandıktan sonra uçakların iniş ve kalkışlarında hangi senaryoların uygulayacağı planlanacak. Kuşların ve uçakların etkilenmeyeceği yöntemler belirlenecek. Uzmanlar dünyada kuşların güzergahını değiştirecek bir sinyal teknolojisinin olmadığını, uçaklarla ilgili çözüm üretilebileceğini söylüyor. Bu verilere göre kuşların özellikleri belirlendikten sonra uçakların hangi rotadan, hangi yükseklikten ve nasıl iniş kalkış yapılacağına karar verileceği belirlenecek.


Vatan


Geri Dön