29 / 03 / 2024

6 maddede site ortak alanlarına müdahele!

6 maddede site ortak alanlarına müdahele!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site ortak alanlarına müdahale' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1-) Kat maliklerinin anagayrimenkulün bakımını yapmaları ve mimari durumunu, güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaları kanuni bir zorunluluktur.


2-) Özel mahkeme kararı veya kanun değişikliği olmadıkça, hiç kimse, -buna kat maliki ve-veya kat malikleri de dahildir-, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.


3-) Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve  acilen onarılması gerektiğinin veya ana yapının güçlendirilmesinin  zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.


4-) Kat maliki kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.


5-) Tavan, taban ve duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile ana yapıya zarar vermeyecek şekilde resmi mercilerin onayı da alınarak onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.


6-) Her kat maliki, anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.


Temiz, daha bakımlı bir site yaşam alanı oluşturur.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni



5 maddede sitelerde engelsiz yaşam!



Geri Dön